Cei vizati de sesizarea pe care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului o va depune la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt ofiteri de Securitate, activisti de partid, angajati ai Militiei si Procuraturii comuniste, precum si medici psihiatri, informeaza Cotidianul.

Cu totii au avut un rol in cercetarea abuziva a celebrului disident din Ploiesti Vasile Paraschiv, urmata de internarea sa in spitale de psihiatrie cu scopul de a-l face sa se lepede de convingerile anticomuniste. Tortura si tratamente inumane, actiuni teroriste (rapire), abuz in serviciu, fals si uz de fals, obligarea la tratamente medicale nejustificate, arestarea nelegala si cercetarea abuziva sunt capetele de acuzare impotriva celor 67 de persoane mentionate in sesizare.

Potrivit Romania libera, printr-o scrisoare adresata lui Paul Goma in august 2002, luptatorul anticomunist Vasile Paraschiv dezvaluie identitatea celor care l-au supus timp de 25 de ani unei represiuni sistematice exclusiv din motive politice. Pe "lista lui Paraschiv" apar numele psihiatrilor Mircea Piticaru, Petrea Moruzzi, Valeriu Petre, Calin Botez si Anton Nicolau, medici care se fac vinovati de punerea unor diagnostice false in vederea internarii disidentului intr-un spital de nebuni. Nicolae Ursescu, Ion Baloiu, Niculae Deftu, Ilie Alexandru, Ticu Dobre, Nicolae Plesita, Nedelcu Antonescu, Ion Voicila, Dumitru Iosif sunt alte nume de informatori sau securisti care apar in scrisorile lui Paraschiv.

Vasile Paraschiv, la premiera filmului Cold Waves (Razboiul undelor), in regia lui Alexandru Solomon