Strategia antizgomot a Capitalei este plagiata dupa strategia Londrei cu privire la zgomotul ambiental. Pentru realizarea ei, Primaria Capitalei va plati firmei Enviro Consult 1,5 milioane de euro.

Bucurestenii au fost chemati vineri la Primaria Municipiului Bucuresti pentru a dezbate Strategia de zgomot ambiental a Capitalei. Concret, ea consta din mai multe harti care cartografiaza zgomotul din Bucuresti si masurile care ar trebui luate in urmatorii cinci ani pentru a reduce poluarea fonica din Capitala. Documentul este deocamdata supus dezbaterii publice pentru a intra, apoi, intr-o sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti si a fi votat. In principal, Municipalitatea doreste ca, dupa aplicarea strategiei, sa reduca impactul negativ al zgomotului pe care acesta il are asupra bucurestenilor.

Ce nu stiu bucurestenii este ca “Strategia de zgomot ambiental” este aproape identica cu cea a Londrei, prezentata de expertii londonezi in 2004.

Astfel, incepand de la “Cuvantul inainte” al primarului, pana la masurile pe care trebuie sa le ia autoritatile romane, strategia Bucurestiului contine paragrafe mari, identice cu cele din strategia Londrei. Mai mult, sunt capitole care au aceeasi ordine a paragrafelor si aceeasi topica in interiorul frazelor.
Proiectul este realizat de firma Enviro Consult, angajata de Municipalitate in urma unei licitatii in anul 2005, in timpul mandatului lui Adriean Videanu. Obiectivul licitatiei la care au participat trei firme a fost “Realizarea hartii acustice si a sistemului de monitorizare a zgomotului pentru Municipiul Bucuresti”. A castigat, sustine Primaria, “oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic”, adica a SC Enviro Consult SRL, cu o oferta de 6,571 milioane RON fara TVA, aproximativ 1,5 milioane de euro.

Reprezentantii firmei care a realizat proiectul sustin ca este normal ca ambele strategii sa fie asemanatoare. “Expertii nostri au colaborat cu cei danezi si englezi. Danezii ne-au pus la dispozitie aparatura necesara realizarii hartilor de zgomot, iar englezii, materiale pentru a ne documenta cu privire la realizarea strategiei”, ne-a declarat Bogdan Lazarovici, unul dintre actionarii firmei Enviro Consult.
Intrebat cum explica asemanarea dintre cele doua texte, acesta e replicat: “Se iau aceleasi masuri, nu putem inventa noi, peste noapte, altele”, a replicat Bogdan Lazarovici, adaugand ca suma pe care a incasat-o de la Primaria Capitalei, 1,5 milioane de euro, pentru realizarea strategiei si a hartilor de zgomot, este “una corecta, avand in vedere munca depusa”.

Viceprimarul Razvan Murgeanu ne-a declarat vineri ca va verifica. “Daca este asa, nu o sa-si primeasca banii”, a spus Razvan Murgeanu. Si directorul Departamentului de mediu din cadrul Primariei Capitalei, Marius Capanu, a promis ca va verifica situatia. “Vom lua cele doua studii si le vom analiza”, a promis Marius Capanu.

Ce prevede strategia

Proiectul contine masuri menite sa reduca zgomotul:
* asigurarea suprafetelor de rulare de calitate pentru strazi
* interdictii aeriene pe timp de noapte
* extinderea suprafetelor acoperite cu materiale care reduc zgomotul pe toate drumurile
* incurajarea utilizarii masinilor silentioase
* imbunatatirea calitatii caii de rulare pentru tramvaie si trenuri
* dezvoltarea unui program de reducere a zgomotului din trafic
* imbunatatirea stilului de condus prin cursuri oferite soferilor
* premii oferite de primar pentru cei ce promoveaza proiecte care sustin peisaje sonore linistite
* instalarea de bariere de zgomot “foto-voltaice” pentru a ecrana drumurile si caile ferate producatoare de zgomot.

Cele mai zgomotoase zone din Capitala

Acestea sunt cartierul Ghencea, Militari, Bulevardul Magheru si zona dintre Bulevardul Titulescu si Calea Grivitei. 70 de decibeli este nivelul mediu de zgomot in Bucuresti, iar nivelul recomandat este de numai 55 db. Locuitorii din Bulevardul Ghencea suporta un zgomot de peste 80 de decibeli. Stresul fonic este produs de autovehicule, tramvaie si autobuze, dar si de lucrarile care se efectueaza in zona. Pe Bulevardul Magheru, zgomotul atinge 80 de decibeli, iar in zona Mihai Eminescu-Viitorului, 77 de decibeli. Si in zonele Ferdinand-Mihai Bravu se inregistreaza 78 de decibeli, iar in Militari - 75 de decibeli, potrivit masuratorilor. Cea mai linistita zona din Bucuresti este Strada Pascani, din cartierul Dru


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.