La sediul Prefecturii judetului Arges a avut loc, miercuri, o sedinta a Grupului de Lucru pentru Problemele Rromilor (GLPR), organism constituit la nivelul administratiei judetene pentru a se ocupa de problematica specifica acestei etnii.

Cea mai spinoasa problema dezbatuta a fost situatia rromilor bolnavi de tuberculoza, acuzati ca refuza tratamentele medicale, fug din spitale si imprastie apoi boala - una extrem de contagioasa - la nivelul intregii comunitati. Reactia liderului comunitatii rrome din Pitesti, Nicolae Pavel, a fost insa stupefianta. El a propus ca tiganii bolnavi de TBC care refuza tratamentul sa fie inchisi la puscaria Colibasi, iar apoi a venit cu o alta sugestie: „~ia care-s bolnavi de tuberculoza si-s fugiti de prin spitale scuipa dupa copiii nostri, de-ai dracu’, numa’ ca sa le da si lor tebeceu’! Io propun ca astia sa fie eutanasiati cu totii!”, a spus Pavel, lasandu-i pe cei prezenti cu gurile cascate.

Subprefectul Gheorghe Rizescu, care a condus sedinta GLPR, a fost primul care si-a revenit din socul celor auzite si a precizat ca eutanasia nu poate fi in nici un caz solutia problemei luate in discutie. Deputatul Ioan Aurel Rus (PRM), membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale din Camera Deputatilor, crede ca liderul rromilor de la Pitesti “este bolnav psihic”. “Ca parlamentar, nu o sa votez niciodata o astfel de lege. Fiind si preot, condamn din tot sufletul o astfel de situatie”, a declarat deputatul.

Problema rromilor bolnavi de tuberculoza care fug din spitale a fost pusa de medicul Violeta Zamfirescu, medic specialist pneumoftiziolog la Dispensarul TBC din Pitesti: „Este o problema foarte mare in Arges, cea referitoare la abandonul tratamentului de catre multi suferinzi de tuberculoza. Cei care abandoneaza tratamentul, si vreau sa spun ca sunt si multi romani in aceasta situatie, nu doar etnici rromi, devin foarte contagiosi. Ei sunt un mare pericol pentru comunitatea in care traiesc. De regula, acesti bolnavi dezvolta rezistenta la tratamentul clasic. Daca, in mod normal, pentru tratamentul unui bolnav de tuberculoza clasica se cheltuiesc 166 de lei in sase luni, pentru unul care sufera de o forma ce a dezvoltat deja rezistenta la tratament se cheltuiesc, numai intr-o luna, aproximativ 331 de lei. Adica exact cam cat se cheltuieste intr-un an pentru un bolnav clasic. Am avut multi bolnavi adusi cu Politia la tratament, dar degeaba. Au stat ce au stat si tot au fugit. Noi suntem cadre medicale, nu politisti, nu-i putem pazi pe acesti oameni. Singurul caz in care am avut succes a fost al unui aurolac, a carui sora a venit de la munca din Spania, s-a ocupat de el, l-a adus la noi, l-a convins sa nu fuga din spital si l-am vindecat, in cele din urma”, a precizat doctorita Zamfirescu. Aceasta l-a invitat apoi pe reprezentantul comunitatii de rromi din Pitesti, Nicolae Pavel, prezent si el la sedinta, sa spuna ce solutii are in vedere pentru contracararea si limitarea acestui fenomen, „care pune in pericol sanatatea intregului oras si nu numai”, dupa cum a adaugat doctorita.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.