Europarlamentarii PD-L propun ca premiul Saharov pentru anul 2008 sa fie acordat, post-mortem, Elisabetei Rizea, simbol al rezistentei anticomuniste din Romania.

Potrivit Ziua, aceasta este prima propunere romaneasca pentru prestigiosul premiu, acordat anual de Parlamentul European pentru merite deosebite privind drepturile omului, protectia minoritatilor, dezvoltarea democratiei, statul de drept si libertatea de gandire. Acordarea Premiul Sakharov unei eroine a rezistentei anticomuniste din Romania ar insemna o recunoastere a rolului important al tuturor luptatorilor impotriva regimului comunist si o consemnare, pentru generatiile viitoare, a acestei perioade negre din istoria Europei, arata autorii propunerii.

Initiatorii propunerii sugereaza ca premiul sa fie oferit grupului de initiativa constituit in Romania pentru ridicarea unui monument al eroinei Elisabeta Rizea.

„Cei care nu cunosc istoria, condamnati sa o repete“

Totodata, in sustinerea propunerii, pedelistii vor organiza la Bruxelles si Strasbourg o campanie de informare privind rezistenta anticomunista in Romania, sub titlul „Cei care nu cunosc istoria sunt condamnati sa o repete”, campanie constand in prezentari de filme documentare, dar si in editarea unor brosuri si afise cu aceeasi tema, informeaza Gardianul.

Potrivit Wikipedia Elisabeta Rizea (n. 28 iunie 1912, Domnesti, judetul Arges - d. 6 octombrie 2003) a fost o eroina a luptei anticomuniste din Romania, nepoata a liderului taranist Gheorghe Suta, ucis de comunisti in 1948. Impreuna cu sotul ei, a sprijinit activ grupul de rezistenta anticomunista Arsenescu-Arnautoiu. A fost arestata si torturata de autoritatile comuniste in 1952 si 1964. A facut 12 ani de inchisoare. Povestea ei a devenit cunoscuta publicului in urma unui interviu din 1992, inclus in documentarul Memorialul durerii, de Lucia Hossu-Longin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.