"Vizita In Romania a parlamentarilor europeni din Comisia de Petitii are loc ca urmare a interesului si increderii foarte mari pe care cetatenii romani le-au aratat acestei Comisii", a declarat europarlamentarul social-democrat Victor Bostinaru.

Romania a ocupat locul al treilea la numarul de petitii trimise in 2007, cu 143 de petitii dintr-un total de 1.506, numarul crescand semnificativ fata de anii precedenti. In plus, in 2008 a fost inregistrata la PE cea mai mare petitie dintr-o singura tara, petitia impotriva taxei auto. "O petitie cu o istorie scurta si de succes, fiind rezolvata foarte repede", a afirmat Victor Bostinaru.

"Increderea romanilor in PE si lipsa de reactie in mod repetat a multor autoritati din Romania fata de problemele cetatenilor au determinat deplasarea grupului de parlamentari europeni in Romania", a explicat europarlamentarul roman

Parlamentarii europeni vin in Romania cu doua mesaje principale, dupa cum a explicat Bostinaru. Primul mesaj este ca "Iata, Parlamentul European este o realitate care ne apara drepturile, la Bruxelles nu se ascund o serie de institutii abstracte, ci insitutii care se implica in apararea si respectarea drepturilor cetatenilor europeni, institutii care actioneaza concret pentru a veni in sprijinul oamenilor".

Al doilea mesaj pe care membrii Comisiei vor sa-l transmita Ministerului Justitiei, Avocatului Poprului, comisiilor Parlamentului Romaniei si petitionarilor este ca "atunci cand exista petitii care nu se refera la drepturile europene, autoritatile romane au obligatia constitutionala de a respecta drepturile legitime ale cetatenilor ei si de a rectiona la sesizari", a mai spus Bostinaru. Parlamentarul european a explicat ca "de la Bruxelles lentoarea autoritatilor romane in protejarea drepturilor nationale ale cetatenilor ei este dezarmanta".

Membrii Comisiei de Petitii a Parlamentului European sosesc in aceasta seara in Romania, iar vizita se va desfasura in 26 si 27 iunie, la Bucuresti si Brasov. Sunt asteptati Marcin Libicki, presedintele Comisiei (Polonia, din grupul UEN, Uniunea pentru Europa Natiunilor), Michael Cashman (Marea Britanie, membru al PSE, grupul socialist din PE), Marie-Helene Descamps (Franta, membra a PPE-DE, grupul Partidului Popular European si al Democratilor Europeni), David Hammerstein (Spania, din Grupul Verzilor), precum si romanii Nicolae Vlad Popa, membru al PPE-DE, si Victor Bostinaru, PSE. Acestora li se mai adauga trei consilieri de la grupurile politice si doi membri ai personalului administrativ din Parlamentul European.