Deputatii au inceput astazi votul privind avizarea sau nu a inceperii urmaririi penale a fostilor ministri, parlamentarii PSD Miron Mitrea si Adrian Nastase, pentru aprobarea cererii DNA fiind nevoie de 220 voturi.

Deputatii au inceput procedura de vot secret, cu bile. Ei vor vota, in paralel, rapoartele Comisiei juridice privind cererile DNA de a se incepe urmarirea penala pentru fostul ministru al transporturilor, deputatul PSD Miron Mitrea si fostul premier, deputatul PSD Adrian Nastase. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a explicat ca exista cate doua urne pentru fiecare caz, marcate cu numele celor doi deputati si care vor fi amplasate la o distanta semnificativa unele de altele. Potrivit lui Olteanu aprobarea solicitarilor DNA se poate face cu o majoritate de 220 de voturi.

Singurele partide care au anuntat ca vor vota pentru inceperea urmaririi penale impotriva celor doi fosti ministri sunt PD-L si PNL, in timp ce pesedistii au facut front comun in jurul lui Mitrea si al lui Nastase. PRM a sustinut ca se va pronunta in favoarea continuarii anchetei in cazul Mitrea, dar va respinge cererea DNA in dosarul Nastase. UDMR nu si-a precizat punctul de vedere, in timp ce PC va vota impotriva inceperii urmaririi penale numai in cazul lui Nastase.

In conditiile in care votul este insa secret, este posibil ca parlamentarii sa nu tina cont de decizia grupurilor din care fac parte.

Dezbaterile pe marginea rapoartelor s-au desfasurat in sedinta de plen de luni. Mitrea le-a solicitat colegilor sa avizeze inceperea urmaririi penale impotriva sa, in timp ce Nastase a adus argumente menite sa-i convinga pe deputati ca dosarul sau este unul civil, iar nu penal, asa cum sustine DNA.
La doua luni de la primirea solicitarilor din partea DNA pentru avizarea inceperii urmaririi penale a deputatilor PSD fosti ministri Miron Mitrea si Adrian Nastase, plenul Camerei a inceput luni dezbaterea rapoartelor Comisiei juridice, votul final fiind programat insa pentru marti.

Plenul este chemat sa se pronunte in baza rapoartelor elaborate de o subcomisie a deputatilor juristi si tinad cont de punctele de vedere exprimate de fiecare grup parlamentar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.