De la 1 iulie, romanii vor fi nevoiti sa faca fata unui nou val de scumpiri. Motivul - cresterea preturilor la gaze si electricitate, majorare care se va reflecta in preturile mai multor produse.

Desi Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca preturile nu se vor majora cu peste 20% asa cum cer principalii furnizori de gaze, scumpirea va fi destul de mare.

Problema este ca de acest procent depinde inflatia. Directorul adjunct al directiei de statistica din cadrul BNR, Constantin Chirca, a avertizat ca scumpirea gazelor naturale cu mai mult de 15% ar determina aparitia unui nou varf inflationist in iulie.

Chirca a explicat ca o noua scumpire de peste 10% a gazelor ar determina o inflatie apropiata celei din martie, iar o majorare cuprinsa intre 15% si 18% ar duce la un alt varf inflationist.

Bani mai multi pentru tigari si curent electric

Pe langa scumpirile la gaze, romanii vor plati mai mult si pentru energia electrica. ANRE spune ca tarifele finale la electricitate vor creste de la 1 iulie cu pana la 10%. Producatorii cer insa procente mai mari. Conducerea ELCEN a solicitat ANRE o crestere de 24%, pentru a-si acoperi pierderile care depasesc 1,4 miliarde de lei.

Conducerea ANRE, care nu a avansat un procent exact, spune ca multi dintre producatori se confrunta cu probleme, dar ca hotararea privind procentul de majorare va fi luata dupa o analiza amanuntita. "Din discutiile pe care le-am avut personal cu producatorii, solicitarile sunt ingrijorator de mari, pentru ca li s-a refuzat continuu majorarea pretului", spune Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputatilor. Ultima modificare a tarifelor la populatie pentru energie electrica a fost la 1 aprilie 2007, cand pretul a crescut in medie cu 3,95%.

Si, daca nu era destul, de la 1 iulie se vor scumpi si tigarile. Astfel, cresterea accizelor la tutun, de la 41 la 50 de euro pentru mia de tigarete, ar putea duce la o scumpire, in medie, cu 40 de bani pe pachet. Majorarile de accize la tigari au loc in fiecare an la 1 iulie, in conformitate cu programul asumat de tara noastra odata cu aderarea la Uniunea Europeana.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.