Suma reprezinta totalul prejudiciilor aduse de institutii si firme din Romania din ultimii trei ani gasite de DLAF.

Din 2005 si pana in prezent, Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) a trimis procurorilor 139 de dosare, cu un prejudiciu total de 80 de milioane de euro. Potrivit raportului de activitate si control al DLAF pe anul 2007, judecatorii au dat doar 9 condamnari definitive intre unu si trei ani de inchisoare, o singura pedeapsa de un an cu inchisoarea cu executare si au recuperat doar 5% din prejudiciu.

Seful DLAF, Ovidiu Dobleaga, sustine ca solutionarea dosarelor inaintate la DNA dureaza prea mult. „O parte din dosarele aflate in lucru la DNA depasesc doi ani de la data sesizarii de catre DLAF“, a explicat Ovidiu Dobleaga.

Potrivit sefului DLAF, cele mai utilizate metode de fraudare a fondurilor europene sunt falsificarea documentelor de decontare a cheltuielilor, supraevaluarea achizitiilor si subcontractarea lucrarilor castigate la licitatie.

De exemplu, beneficiarul proiectului „Realizare flux tehnologic pentru obtinere napolitane wafe“, finantat din Programul PHARE 2001, a creat un prejudiciu de peste 30.000 de euro, potrivit DLAF. Aceeasi situatie a fost gasita si in proiectele „Centru de editare de programe software si de consultanta IT pentru imbunatatirea mediului economic si de afaceri“ si „Restaurant la standarde europene“, finantate din Programul PHARE RICOP. Prezentand documente false, beneficiarii proiectelor au deturnat sume in valoare de aproximativ 200.000 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.