Muzeul National al Romaniei (MNAR) invita publicul, in aceasta luna, la o calatorie prin... inceputurile picturii romanesti moderne

"La inceputul modernitatii. Pictura romaneasca in secolul al XIX-lea este tema programelor pe care Muzeul din Calea Victoriei o ofera publicului adult. Vizitatorii sunt invitati in Galeria Nationala pentru a se familiariza cu inceputurile picturii romanesti moderne", se arata intr-un comunicat al MNAR.

Prezentarea va debuta cu "primitivii", pictorii romani si straini care au avut un rol important in introducerea portretului realizat in tehnica picturii in ulei. Printre pictorii straini care au venit sa lucreze in Principate, unii dintre ei stabilindu-se definitiv pe teritoriul romanesc, se numara austriacul Mihail Töpler, cehul Anton Chladek, italienii Niccolo Livaditti si Giovanni Schiavoni sau croatul Carol Wahlstein.

Unii dintre artistii epocii au fost pasionati de calatorii. Printre acestia se remarca Carol Popp de Szathmary, pictor al Casei Regale. Acesta a intreprins numeroase calatorii in tara si strainatate, in timpul carora a realizat imagini pitoresti cu caracter de reportaj. Szathmary a fost totodata unul dintre primii artisti care au practicat fotografia pe teritoriul romanesc. Vizita in galerie va continua cu influenta Biedermaier (Mihail Töpler), avantul romantic (Constantin Daniel Rosenthal, Barbu Iscovescu, Ion Negulici) si descoperirea academiilor franceze si germane (Constantin D. Stahi, Sava Hentia, Misu Popp). Se vor aduce in discutie si primele momente ale invatamantului artistic romanesc. In Moldova, primul pas in aceasta directie s-a facut datorita lui Gheorghe Asachi, Academia Mihaileana fiind inaugurata in 1835. Pentru aceste cursuri au fost invitati profesori specialisti din afara tarii, printre care si pictorul Giovanni Schiavoni. Procesul a continuat in Moldova prin infiintarea Academiei de Belle Arte din Iasi in 1860, al carei director a fost Gh. Panaiteanu-Bardasare. Primul proiect de infiintare a "Scoalei de pictura si sculptura" din Tara Romaneasca a fost redactat de catre Gh. Tattarescu si dateaza din 1860, iar scoala a fost infiintata patru ani mai tarziu. Th. Aman a fost numit director, iar Gh. Tattarescu l-a secondat. Intentia acestei incursiuni este de a surprinde despartirea picturii romanesti de traditia post-bizantina, adoptarea normelor artistice apusene si construirea genurilor picturii.

Programele se vor desfasura astfel: "Rendez-vous cultural" (prelegere insotita de material ilustrativ si vizita in galerie), programata sambata, 21 iunie, ora 11.00; "Opera sub clar de… lupa" - vineri, 27 iunie, ora 17.00. Participarea se face pe baza de programare la telefon: 314. 81. 19 sau prin e-mail: cosmin.ungureanu@art.museum.ro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.