Asociatia Poprietarilor Deposedati Abuziv de Stat va ataca la Curtea Europeana a Drepturilor Omului decizia Inaltei Curti de Justitie in privinta recursului in interesul legii inaintat de Procurorul General in dosarele privind retrocedarile imobilelor nationalizate in timpul regimului comunist.

Laura Kovesi ceruse instantei supreme sa impuna solutii uniforme in asemenea dosare.
Inalta Curte a decis ca fostii proprietari isi pot revendica drepturile si in baza dreptului comun, nu doar folosind legea 10 din 2001, dar acestia spun ca se vor adresa Curtii de la Strasbourg pentru ca si asa li se blocheaza accesul la fostele proprietati.

Avocatul Asociatiei Proprietarilor deposedati abuziv de stat, Radu Arseni, a declarat la BBC ca prin decizia Inaltei Curti nu se rezolva problema recuperarii caselor cumparate de chiriasi prin legea 112 din 1995.

“Atata timp cat ei au dobandit acel drept sub aparenta unei legalitati data de legea 112, conform minutei publicata de ICCJ, eu n-as putea sa compar titlul meu de proprietate pentru ca as aduce atingere acestui drept de proprietate consacrat in baza legii 112”.

“S-a incalcat articolul 6 al Conventiei Europene si primul protocol al Conventiei Europene. Vom trimite cauza spre judecare la CEDO”, spune domnul Arseni.

Avocatul Radu Arseni spune ca asociatia pe care o reprezinta va apela la CEDO si pentru ca, desi a facut o cerere de interventie in acest dosar la Inalta Curte, cererea a fost respinsa.

Instanta Suprema a judecat recursul in interesul legii inaintat de Procurorul General care cerea ca Inalta Curte de Justitie sa impuna instantelor solutii uniforme in procesele de retrocedare in baza legii 10 din 2001.

Procurorul General sustinea ca in cazul in care fostii proprietari nu au respectat termenele de revendicare prevazute de legea 10, instantele sa nu mai aprobe retrocedarea in baza dreptului comun, adica a Codului Civil.

Inalta Curte de Justitie a decis ca legea speciala, adica legea 10, este superioara legii generale, adica dreptului comun, dar ca daca apar neconcordante intre legea speciala si Conventia Europeana a Drepturilor Omului, aceasta din urma prevaleaza.

Concret, fostii proprietari pot cere in instanta retrocedarea caselor nationalizate si in baza dreptului comun, daca insa nu aduc atingere altor proprietari, respectiv chiriasilor care au cumparat casele in care locuiau in baza legii 112 din 1995.

Or tocmai aici sustin fostii proprietari ca li s-ar incalca dreptul de a-si recupera casele nationalizate, inclusiv cele vandute de stat chiriasilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.