Autoritatile romane iau serios in calcul efectele unei poluari a Deltei Dunarii. Cel mai sumbru scenariu este poluarea cu hidrocarburi care ar putea distruge fauna si flora din cea mai cunoscuta delta a Europei.

Din acest motiv, Politia de Frontiera Romana a organizat, in premiera, un exercitiu demonstrativ la Sulina, judetul Tulcea, si pe Marea Neagra. La actiunea care a avut loc la safrsitul saptamanii trecute, au participat peste 60 de politisti de frontiera, personal medical si responsabili ai Garzii de Mediu. Operatiunea a constat atat in salvarea unor pescari aflati in dificultate in largul marii, dar si descoperirea si limitarea poluarii cauzate de revarsare a 40 de tone de combustibil. In acest exercitiu pentru limitarea si lichidarea urmarilor unui astfel de accident ecologic au participat 12 ambarcatiuni (nave) fluviale si maritime, apartinand Politiei de Frontiera Romane si Garzii de Mediu dar si doua elicoptere ale Unitatii Speciale de Aviatie ale Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA).

Coordonatorul exercitiului intitulat generic "Arion 2008", seful IGPF, chestor principal Nelu Pop, a declarat ca aceasta este prima si cea mai complexa demonstratie de acest tip in care actioneaza toate structurile de la Marea Neagra si zona fluviala. Practic, alaturi de Politia de Frontiera au fost mobilizate nave si personal de la Garda Nationala de Mediu, Administratia Fluviala a Dunarii de Jos si Asociatia Portuara "Dunarea Maritima". "Tema acestui exercitiu se poate intampla in realitate, iar fortele angajate in cadrul acestuia sunt foarte bine pregatite pentru salvarea de persoane, constatarea unui accident ecologic si actiunile de eliminare a consecintelor dezastrului", a afirmat Nelu Pop.

Exercitiul a inceput la ora 9,15 la Sulina cu o operatiune de salvare in apele fluviale ale Dunarii, in apropiere de tarm, actiune executata de catre un elicopter MI 17, apartinand Unitatii speciale a MIRA. Operatiunea consta in salvarea a trei persoane ranite aflate pe un vas tip cargou, care a esuat si cu riscul poluarii mediului prin imprastierea combustibilului. Cei trei raniti au fost preluati de pe barja de catre ofiteri specializati ai Serviciului de interventie rapida al IGPF si transportati cu o ambulanta de urgenta la spitalul din Constanta. Cea de-a doua etapa a exercitiului a avut loc in largul Marii Negre. Dupa receptionarea unui SOS de la o ambarcatiune de pescari aflata in deriva, fregatele Politiei de Frontiera au intervenit pentru evacuarea ranitilor. Din cauza scurgerii de combustibil s-a format o pata de hidrocarburi. Au intervenit ambarcatiunile specializate in izolarea petei si anihilarea acesteia cu substante special folosite in acest scop.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.