Inalt Preasfintitul Teofan Savu, cel de-al 80-lea mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a fost intronizat ieri, in prezenta a mii de credinciosi si sute de politicieni.

Dupa mai bine de trei luni de cand a fost ales mitropolit al Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan a fost intronizat ieri la Iasi si si-a preluat functia, a doua in ordinea canonica, dupa cea de Patriarh. Pe cat de asteptata a fost ceremonia de ieri - amanata de trei ori din cauza accidentului la glezna pe care l-a suferit Patriarhul la sfarsitul lui martie - , pe atat de exploatata a fost politic. Astfel, in Catedrala Mitropolitana, unde accesul a fost restrictionat in timpul slujbei pentru credinciosii de rand, s-au inghesuit politicieni de toate culorile, ce au intrat in biserica pe baza de invitatie, dupa cum informeaza Cotidianul.

Cei peste 8.000 de pelerini care au venit duminica dimineata la Catedrala Mitropoliei Moldovei si Bucovinei pentru a asista la ceremonialul de intronizare a Inalt Preasfintitului Teofan au avut prilejul sa se inchine la moastele Sfintei Parascheva. De la ora 7.00, a avut loc procesiunea exceptionala de scoatere a moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva pe esplanada din fata catedralei, relateaza Romania Libera.

Ziua descrie cursul ceremoniei de intronizare, care a inceput prin citirea Gramatei Patriarhale de catre Episcopul Vicar PS Vicentiu Ploiesteanu, care a vorbit despre activitatea noului mitropolit in cadrul bisericii si obligatiile pe care le supune scaunul de mitropolit.

Patriarhul i-a asezat engolpionul si o cruce, camilafca neagra de mitropolit pe cap si i-a inmanat carja arhiereasca. IPS Teofan a fost asezat in tronul arhieresc in timp ce soborul de preoti intona "Vrednic este".

Patriarhul Daniel a aratat ca mitropolitul Teofan are deja o bogata experienta acumulata in cei opt ani de arhiepastorire in Mitropolia Olteniei si l-a "incredintat" clerului si credinciosilor moldoveni.

Potrivit statutului BOR in ierarhia bisericeasca locul intai este ocupat de Patriarh, urmat in ordinea dipticelor de mitropolitul Moldovei si Bucovinei; de cel al Ardealului; al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului; de Mitropolitul Olteniei; al Banatului si de ceilalti mitropoliti din diaspora.
Mitropolia Moldovei si Bucovinei cuprinde doua arhiepiscopii - a Iasilor si Sucevei si Radautilor - si episcopilor Romanului si Husilor.

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca este o onoare sa participe la slujba de intronizare a noului mitropolit al Moldovei, spunand ca prezenta sa la ceremonial este un semn al respectului statului pentru biserica nationala a romanilor. "O mitropolie care impresioneaza - Mitropolia Moldovei si Bucovinei - atunci cand vorbim despre ea, gandul iti merge la stefan cel Mare si Sfant, la mitropolitii Dosoftei si Varlaam, care au ctitorit limba si literatura romana moderna, gandul te duce in egala masura, la acea imbinare a frumusetii, lasate de la Dumnezeu, cu cultura, credinta si frumusetea manastirilor din Bucovina, cu spiritualitatea pe care aceasta zona o emana catre intreaga tara", a mai spus Basescu.

Gardianul, relateaza ca ceremonia a inceput la ora 12.00, dupa Sfanta Liturghie, iar presedintele a venit pe jos de la hotelul la care a fost cazat. Pe Bulevardul Stefan cel Mare a fost o "baie de multime" de sute de ieseni, iar la slujba din Catedrala a stat alaturi de candidatul PD-L la Primaria Iasi, prof. Dumitru Oprea, si de creatoarea de moda Irina Schrotter. Presedintele a sosit la Iasi inca de sambata seara si a fost cazat la Grand Hotel Traian, proprietatea omului de afaceri Danut Prisecariu, fruntas PSD. Presedintele a fost si invitatul postului local de televiziune, TeleM, proprietate a aceluiasi Danut Prisecariu, iar dupa slujba a avut o scurta intalnire cu liderii locali ai PD-L, aflati inca in campanie electorala deoarece duminica are loc turul II de scrutin in care se vor confrunta candidatii PSD si PD-L.

In Catedrala Mitropolitana, Traian Basescu insotit de primarul Clujului, presedintele PD-L Emil Boc, de liderul PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, si Elena Udrea, au stat in dreapta altarului, iar primarul in functie, Gheorghe Nichita, si stafful PSD au stat in stanga.

La ceremonia intronizarii, au fost doua absente notabile: cea a IPS Nifon, arhiepiscopul de Targoviste, si a IPS Nicolae, mitropolitul Banatului. Primul, un colaborator apropiat al Patriarhului, a ravnit la functia castigata de IPS Teofan, insa la alegeri a obtinut rezultate nesemnificative. In compensatie, el a primit ulterior titlul de mitropolit onorific, ceea ce nu l-a multumit insa, dovada fiind faptul ca ieri a preferat sa slujeasca intr-o parohie de tara de langa Targoviste. De cealalta parte, IPS Nicolae a slujit la Catedrala din Timisoara, prezenta sa la Iasi fiind evitata ca urmare a gestului de acum doua saptamani de a se impartasi intr-o biserica greco-catolica.

Tot potrivit Ziua, instalarea IPS Teofan survine insa unui moment de maxima tensiune in sanul Bisericii nationale: in timp ce apar diverse "sindicate preotesti", inalti ierarhi, ca Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu si Episcopul Oradiei, Sofronie Drincec, cad in erezie grava alaturi de greco-catolici. Mari duhovnici si calugarii de la Muntele Athos solicita caterisirea ereticilor. Pe deasupra, Biserica Ortodoxa Rusa intervine si ea pentru explicatii la adresa acestor manifestari schismatice. Cu toate reactiile interne si externe la gestul Mitropolitului Corneanu, Patriarhul Daniel a refuzat sa ia o decizie in intalnirea Sinodului permanent, de vineri, de la Manastirea Neamt, preferand tacerea. Mai mult ca sigur ca PF Daniel asteapta crearea unui curent puternic, nu numai in randul Bisericii, ci si de opine, pentru a lua o hotarare, pe care, altfel, a amanat-o pentru intalnirea Sinodului Mare, de la inceputul lui iulie.

Cronica Romana face o biografie a Inalt Preasfintitul Teofan Savu, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, pe numele sau de mirean Dumitru Savu. Acesta s-a nascut la 19 octombrie 1959, in comuna Corbi, judetul Arges, intr-o familie cu sapte copii, dintre care patru au intrat in monahism.

A urmat scoala generala de opt ani in comuna natala si a continuat studiile la Seminarul Teologic din Craiova (1974-1979), urmand apoi Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucuresti (1980-1984), pe care l-a absolvit cu teza de licenta “Voturile monahale in lumina desavarsirii crestine”. Intre 1986 si 1990, a studiat la Institutul Teologic “Saint Serge”, din Paris, obtinand titlul de doctor in Teologie, cu lucrarea “Divino-umanitatea lui Hristos si indumnezeirea omului in opera Sfantului Maxim Marturisitorul”. In anul 1984 a devenit monah la Schitul Crasna (Prahova) iar in 1985 a fost hirotonit ierodiacon si ieromonah. Intre anii 1987 si 1990 a fost duhovnicul Manastirii “Acoperamantul Maicii Domnului” din Bussy-en-Othe, Franta, iar in 1990 s-a intors in tara, fiindu-i incredintata functia de secretar al Cabinetului Patriarhal pana in 1991, cand a fost ales episcop-vicar patriarhal. A ocupat aceasta functie pana in anul 2000, indeplinind in acelasi timp mai multe atributii.

A fost responsabil cu relatiile externe bisericesti, secretar al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, responsabil cu probleme de invatamant teologic universitar si preuniversitar, coordonator al sectorului “Biserica si Societatea”, coordonator al sectorului de caritate “Diaconia” etc.

A fost membru in Comitetul Central al Conferintei Bisericilor Europene din Geneva, membru in Adunarea Generala a Comisiei Ecumenice Europene “Biserica si Societatea”, Bruxelles, corespondent national al Departamentului pentru Burse din cadrul Consiliului Ecumenic al Bisericilor. In anul 2000, a fost ales Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei. Slujind ca Arhiepiscop al Craiovei, Inalt Preasfintitul Teofan a initiat infiintarea Episcopiei de Severin si Strehaia, a unor noi protopopiate, a Tipografiei Eparhiale, a Centrului de Pelerinaj, a Ocolului Silvic Eparhial, a unor asezaminte sociale etc. IPS Teofan a publicat mai multe articole si studii in reviste si ziare din Romania si strainatate, in domenii ca: teologie patristica, spiritualitate ortodoxa, ecumenism, analize ale fenomenului religios actual etc.

Evenimentul nu a fost lipsit de incidente, deoarece un grup de 17 adepte ale maicutei Veronica au protestat in fata jandarmilor si a politiei, oamenii legii fiind catalogati ca “tradatori ai lui Iuda”. Femeile au fost insa imediat retinute si conduse la sectie, unde au fost amendate cu cate 200 de lei pentru tulburarea ordinii publice. De altfel, cu fiecare ocazie in care PF Daniel sau fostul Patriarh Teoctist au celebrat slujbe la Iasi, grupuri de maicute din acest grup disident ortodox au protestat cu lozinci de genul “Teoctist - Antichrist” sau “Daniel - la Securitate, colonel”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.