Inaugurarea cimitirului a inceput cu arborarea a doua drapele tricolore romanesti si cu intonarea Imnului National, "Desteapta-te, romane!". De asemenea, s-a cantat si "Limba noastra".

Un cimitir al ostasilor romani a fost inaugurat duminica in satul Nicolaieuca, raionul Orhei (zona de centru a Republicii Moldova), eveniment organizat cu sprijinul Oficiului National pentru Cultul Eroilor (ONCE) si Consiliul Mondial Roman (CMR), la care au fost prezenti oficiali de la Chisinau si Bucuresti, transmite corespondentul local Rompres.

In cimitirul de la Nicolaieuca sunt ingropati 41 de ostasi (n.r. 42, potrivit altor surse), cazuti in luptele de la Hirova, din iulie 1941. Acesta este amplasat la o margine a cimitirului din sat. Pana nu demult, cimitirul era imprejmuit de un gard de copaci si sarma iar, la capatul mormintelor, erau cruci de lemn care, intre timp, au putrezit. Dupa reconstructie, cimitirul a fost inconjurat de un gard de metal, mormintele au fost curatate, au fost construite 15 cruci din piatra, amplasate cate trei in cinci randuri, iar, pe fiecare dintre ele, a fost plasata inscriptia "Eroi romani necunoscuti".

La intrarea in cimitir a fost instalata o troita de lemn, sculptata de mesteri din Romania. In dreapta acesteia, este amplasata o piatra in care sunt incrustate numele a 41 de ostasi din Divizia 5 infanterie, morti in luptele de la Hirova din 13-14 iulie 1941. In stanga, pe alta lespede de piatra este incrustata stema Romaniei.

Desteapta-te, romane!

Inaugurarea cimitirului a inceput cu arborarea a doua drapele tricolore romanesti si cu intonarea Imnului National, "Desteapta-te romane". De asemenea, s-a cantat si "Limba noastra".

Un sobor de preoti de la Mitropolia Moldovei (subordonata Bisericii Ortodoxe Ruse) si Mitropolia Basarabiei (subordonata Bisericii Ortodoxe Romane) au sfintit cimitirul si au sustinut o ceremonie religioasa.

Zeci de localnici, in special rude ale ostasilor cazuti in timpul celui de-al doilea razboi mondial au participat la festivitate. De asemenea, aici au fost prezenti oficiali de la Bucuresti - Eugen Tomac, consilier in administratia prezidentiala pentru romanii de pretutindeni, reprezentanti ai ONCE, CMR, Ambasadei Romaniei de la Chisinau, dar si oficiali din Republica Moldova, printre care deputati, reprezentanti ai administratiei publice locale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.