SC Protan - Atev, care se ocupa de distrugerea deseurilor de origine animala, a devenit o veritabila "gaura neagra" unde se scurg fonduri uriase de la bugetul de stat. Patronata de controversatul om de afaceri Cristian Burci, Protan are un nou director, in persoana lui Sorin Mitrea, fratele fostului ministru al Transporturilor, Miron Mitrea.

In urma diferitelor controale, la respectivul consortiu s-au gasit date de gestiune falsificate, precum si alte nereguli - in legatura directa cu reteaua de coruptie din Romania, care paralizeaza economia nationala. Legatura arhicunoscuta dintre Burci si Mitrea a fost si este extrem de productiva, iar numirea fratelui lui Mitrea in fruntea unei afaceri de familie consolideaza conglomeratul businessului de stat si de partid.

Fost sef la Agentia Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, (ANSVSA), Sorin Mitrea conduce o societate care primeste anual de la buget circa 14 milioane de euro, desi el a fost anchetat penal de procurorii bucuresteni, referitor la un dosar incheiat pe vremea cand era director general la ANSVSA.

Hoti de stat si de partid

Sorin Mitrea a fost acuzat ca, in 2004, impreuna cu vicepresedintele institutiei, Liviu Harbuz, si secretarul general, Vasile Dragan, au aprobat un contract de identificare a animalelor, care urma sa pagubeasca ANSVSA cu mai multe zeci de milioane de euro. Toti au fost acuzati de abuz in serviciu. In acest episod controversat a fost implicata si firma IQ Management, care a incasat, pentru un program informatic confuz, aproape 250 de miliarde ROL. Dupa doi ani de la deschiderea anchetei, Sorin Mitrea a fost repus in functie. Protan SA a obtinut mai multe contracte avantajoase, avand in vedere influenta lui Miron Mitrea in Ministerul Transporturilor, mai precis contracte de erbicidizare incheiate cu SNCFR SA, in valoare de 600 de miliarde ROL. Cam mult pentru smulgerea buruienilor de pe terasamente! Afacerile Protan cu CFR au inceput dupa 2002, cand societatea a intrat in privatizare “strategica”, sub controlul lui Cristian Burci. Mai precis, Protan SA, care detinea opt filiale in intreaga tara, a fost preluata de catre firma Phoenix Farm Ð o alta firma controlata de Burci, platindu-se doar datoriile firmei.

O licitatie ilegala

In 2006, in urma unei licitatii a Administratiei Domeniului Public, consortiul format din SC Protan si societatea din Ungaria, Atev, obtine monopolul pentru gestionarea si neutralizarea deseurilor de origine animala, pe o perioada de 10 ani. La acea data, la conducerea ADS era Tanczos Barna, subaltern “pe linie politica”, colegului sau de partid Attila Verestoy. Potrivit contractului, Protan Ð Atev era obligata sa plateasca 300.000 de euro anual statului roman, sub forma de redeventa. Totodata, conform aceluiasi contract, statul subventiona consortiul cu aproape 3 milioane de euro. Protan Ð Atev se angaja sa investeasca pana in mai 2007, aproape 14 miliarde de euro in instalatii pentru neutralizarea deseurilor, lucru care nu s-a intamplat . “Pentru intarzieri in realizarea investitiilor asumate”, ADS a amendat consortiul cu 590.000, desi pentru astfel de nereguli contractul trebuia sa fie reziliat. Nici licitatia castigata de Protan Ð Atev nu ar fi fost legala. “Caietul de sarcini si instructiunile contin greseli importante de forma si fond, necorelari in privinta acordarii punctajelor privind cifra de afaceri”, a precizat la acea data deputatul PC Nicolaie Popa. Consortiul Protan-Atev a surclasat, cu toate neregulile, firma olandeza “Natural Organic Product”, care avea un plan de dezvoltare, dotari si fonduri pentru investitii. Mai mult, datorita faptului ca activitatea de neutralizare a deseurilor de origine animala este subventionata total de stat, anul trecut, Protan urma sa primeasca prin intermediul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura ( APIA ), subventii de aproape 4 miliarde de lei, bani care, insa, nu au ajuns la destinatie, datorita faptului ca au existat documente conform carora Protan ar fi oferit date false privitor la cantitatea de deseuri pe care o detinea.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.