Sarcina de a convinge Bruxelles-ul ca astfel de progrese au loc revine ministrului Justitiei, Catalin Marian Predoiu, privit insa de oficialii europeni cu scepticism, frustrare si chiar indignare, scrie publicatia britanica.
Predoiu, scrie The Times, si-a asumat o sarcina pe care altii nu au putut-o duce la bun sfarsit. In eforturile Romaniei de a lasa in urma era comunista, Ministerul Justitiei se afla in centrul furtunii, adauga publicatia citata.

"Este adevarat sa se spuna ca reformele si-au incetinit ritmul", a declarat, miercuri, Predoiu la Londra. "Dar avem o noua atitudine acum: vrem cu adevarat sa rezolvam aceasta problema", a subliniat el. Tanarul ministru sustine ca justitia romaneasca a inregistrat progrese in ceea ce priveste trei din cele patru clauze semnalate de Comisia Europeana: elaborarea noului Cod Civil si Penal, infiintarea Agentiei Nationale pentru Integritate si reformarea birocratiei locale pentru eradicarea coruptiei la nivel inferior.

The Times scrie ca cea mai mare problema in cazul Romaniei o reprezinta clauza constitutionala potrivit careia Parlamentul trebuie sa aprobe anchetele care vizeaza actuali si fosti parlamentari. Acesta este principalul motiv pentru care Romania nu a reusit pana in prezent sa puna sub acuzare oficiali de rang inalt, cea de-a patra clauza a CE, mentioneaza publicatia britanica.