Romania se afla pe pozitia a saptea in Europa in clasamentul preturilor platite de consumatori pentru energie electrica si gaze naturale, in conditiile in care preturile din zona central si est europeana se mentin sub nivelul celor din Vest, potrivit datelor Eurostat, citate de Reuters.

In Romania, pretul unui KWh de energie electrica era la 1 ianuarie 2008 de 0,0855 euro, in timp ce un gigajoule de energie termica costa 7,6 euro, valorile neincluzand taxele.

Potrivit analistilor Reuters, consumatorii europeni vor suporta cheltuieli din ce in ce mai ridicate cu energia, pe fondul cresterii constante a costurilor din aceasta industrie, la nivel global. Tarile din regiune vor fi nevoite sa majoreze preturile in urmatorii ani pentru a evita riscul aparitiei unor intreruperi in furnizarea de electricitate si gaze.

Potrivit datelor Eurostat, cel mai mic pret la electricitate este practicat de furnizorii din Bulgaria, unde un KWh costa 0,0547 euro, urmata de Letonia, cu 0,0583 euro/KWh, si Estonia, cu 0,0635 euro/KWh. La polul opus se afla tarifele la energie electrica din Italia (0,1658 euro/KWh), Luxembourg (0,1509 euro/KWh) si Irlanda (0,1465 euro/KWh). In ceea ce priveste gazele naturale, cele mai ieftine piete sunt Estonia (4,99 euro pentru un gigajoule de energie termica), Lituania si Ungaria (5,96 euro/gigajoule). Cele mai ridicate preturi pentru energia termica se regasesc in Suedia (15,08 euro/gigajoule), Irlanda (14,74 euro/gigajoule) si Germania (13,97 euro/gigajoule).

Cresterea preturilor in Europa Centrala si de Est este necesara pentru a incuraja investitiile in noi centrale electrice si infrastructura pentru a sustine cresterea economica din regiune si pentru a inlocui vechile unitati de productie din perioada comunista.

Resursele de energie electrica au crescut cu 10,7%

Resursele de energie electrica au crescut cu 10,7% (23,2 miliarde kWh) in primele patru luni ale anului, iar cele de energie primara cu 2%, comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2007, potrivit datelor provizorii publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS).

Principalele resurse de energie primara au totalizat 13,78 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 2% peste nivelul din 2007.

Dintre acestea, gazele naturale utilizabile s-au ridicat la 4,6 milioane tep, in scadere cu 1,2%, resursele de petrol au fost de 4,1 milioane tep, in crestere cu 3,7%, iar cele de carbune, 2,9 milioane tep, cu 15,5% mai putin. In acelasi interval, resursele de energie hidroelectrica, energie nuclearo - electrica si energie electrica din import au totalizat 1,5 milioane tep, in urcare cu 60%, se arata intr-un comunicat al INS.
Din totalul resurselor de energie primara, productia interna a insumat 8,35 milioane tep, in crestere cu 4,1%, in timp ce importurile au fost de 5,42 milioane tep, in scadere cu 1,2%.

Productia a crescut cu 10,8%

In acelasi timp, resursele de electricitate s-au majorat cu 10,7%, la 23,2 milioane MWh. Cresterea resursei de energie electrica s-a datorat in principal cresterii productiei, cu 10,8%. Productia din termocentrale a scazut cu 900,1 milioane KWh (6,5%), pe cand cea din hidrocentrale si cea din centralele nuclearo-electrice au crescut cu 1238,6 milioane kWh (25,1%), respectiv, 1905,7 milioane kWh (93%).

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, consumul final de energie electrica in primele patru luni ale anului a fost de 18,1 milioane MWh, cu 6% mai mare fata de perioada corespunzatoare din 2007. Iluminatul public a inregistrat o crestere cu 10,1%, iar consumul populatiei a crescut cu 8,3%.

Totodata, exportul de energie electrica a crescut cu 69,5% (871,2 milioane kWh).

Enel a finalizat preluarea EMS

Enel S.p.A si compania controlata de stat Electrica S.A. au finalizat procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud (EMS), prin semnarea documentelor finale pentru vanzarea catre Enel a unui pachet majoritar de 64.4% din capitalul Electrica Muntenia Sud, potrivit NewsIn. Finalizarea procesului de privatizare a EMS a fost realizata in urma indeplinirii tuturor conditiilor si activitatilor prevazute in contractul de privatizare semnat la data de 11 iunie 2007 de catre Enel si Electrica. Valoarea totala a acestei tranzactii se ridica la aproximativ 820 mil. euro. La data de 25 aprilie 2008, Enel a achizitionat direct de la Electrica 50% din actiunile EMS, pentru suma de 395 mil. euro si a subscris noi actiuni la majorarea de capital social, cu suma de 425 mil. euro.

In urma subscrierii de noi actiuni la majorarea de capital social, efectuata de catre Fondul Proprietatea la data de 30 mai 2008, structura actuala a actionariatului EMS este urmatoarea: Enel - 64,4%, Fondul Proprietatea - 12%, Electrica - 23,6%. Conform contractului de privatizare, a fost numit un nou Consiliu de Administratie al EMS, trei membri din cinci fiind desemnati de catre Enel: Matteo Codazzi ca presedinte, Luigi Giliotti si Claudio Zito.

In urma finalizarii achizitiei Electrica Muntenia Sud, compania isi dubleaza prezenta in sectorul de distributie de electricitate din Romania, ajungand la aproape 2,5 mil. de clienti, 93.000 km de retea si 5.700 de angajati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.