Presedintele Traian Basescu, aflat la Frankfurt pentru a participa la marcarea celor zece ani de existenta ai Bancii Centrale Europene, a declarat luni ca i se pare "realista" aderarea Romaniei la zona euro in 2014, obiectiv pe care il va confirma in capitala financiara a Germaniei.

"Vreau sa afirmam oficial si la cel mai inalt nivel ca ne propunem obiectivul 2014 pentru aderarea Romaniei la zona euro", a declarat Basescu ziaristilor care il insotesc in deplasarea la Frankfurt.
Seful statului a calificat drept "realist" acest termen, desi a admis ca "nu e usor, avand in vedere situatia economica europeana in general".

"Este un termen realist, daca se fac politici stranse", a adaugat Basescu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara insa, la sfarsitul lunii februarie ca Romania ar putea rata tinta de aderare la zona euro, stabilita pentru 2014, daca nu va reusi sa reduca semnificativ inflatia in 2008 si 2009. El a spus ca, pentru a adera la zona euro in termenul propus, Romania ar trebui sa aiba deja in 2010 inflatia in limitele stabilite prin criteriile de la Maastricht. Aceste criterii prevad ca media inflatiei anuale a tarilor care adera la sistemul monedei unice europene sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media inflatiei anuale din cele mai bine clasate trei economii din zona euro.

Romania si-a propus sa adopte euro in 2014, ceea ce ar presupune intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM2) cu doi ani mai devreme, in 2012. Pentru aceasta, Romania trebuie sa indeplineasca anumite criterii de convergenta nominala - limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB (calculat dupa standardul european ESA95) si mentinerea datoriei publice la mai putin de 60% din PIB.

Tinta privind adoptarea monedei euro in anul 2014 va fi greu de atins fara o crestere semnificativa a eficientei politicilor bugetare si fiscale, a declarat, la 23 aprilie, comisarul european Leonard Orban. "Opinia Comisiei este ca, fara masuri hotarate in continuare, fara o crestere semnificativa a eficientei politicilor bugetare si fiscale, obiectivul trecerii in 2012 la mecanismul interimar si in 2014 la euro va fi greu de atins", a declarat comisarul la finalul unei dezbateri pe tema Strategiei Lisabona.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.