Politicienii s-au grabit sa voteze in prima parte a zilei si au folosit momentul pentru a ataca adversarii si pentru a face propaganda propriilor partide, aspect interzis de lege.

Potrivit Ziua, social-democratii au lansat sageti catre candidatii liberali anuntand ca alegerile vor reconfirma dominanta PSD pe scena politica in timp ce liberalii au indemnat alegatorii sa voteze candidatii lor. Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, continuarea propagandei electorale dupa incheierea campaniei electorale, precum si sfatuirea alegatorilor, in ziua votarii, la sediul sectiilor de votare sau in perimetrul acestora, sa voteze sau sa nu voteze cu anumite partide politice, aliante politie sau electorale ori candidati independenti, constituie contraventie si se pedepseste cu amenda de la 700 de lei la 1000 de lei.


Mai intai a fost liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, care i-a lasat pe toti cu gura cascata, premierul declarand verde-n fata microfoanelor ca a votat cu "echipa liberala". Insotit de fiul sau la sectia de votare, candidatul independent Sorin Oprescu a avut neplacuta surpriza de a nu se regasi pe listele electorale permanente, relateaza Romania Libera.

In cele din urma, solutia gasita a fost aceea de a fi trecut pe o lista suplimentara. La iesirea de la urne, Oprescu a afirmat ca votul sau a fost unul independent, liberal si totodata social: "un vot independent, in primul rand, asa cum sunt toti cetatenii Bucurestiului, un vot liberal, pentru ca asa este meseria mea, si, nu in ultimul rand, un vot social, pentru ca am grija de oameni si toata viata am avut grija de oameni. Am votat cu speranta ca o sa fie bine".Fostul pesedist a aratat ca se asteapta ca bucurestenii sa reactioneze asa cum au reactionat pana acum in legatura cu persoana sa, respectiv cu "acelasi sprijin, cu aceeasi simpatie si incredere". Pe parcursul zilei de ieri, Oprescu a vizitat mai multe sectii de votare, dupa care a asteptat rezultatul votului la cafeneaua "La Independentu'", sediul sau de campanie.

Insotit de fiica sa si de candidatul PSD la Primaria Sectorului 3, Doru Giugula, candidatul PSD la Primaria Capitalei, Cristian Diaconescu, a afirmat ca a votat "pentru cei care stiu si pot sa faca", adaugand ca nu s-a gandit la posibilitatea de a nu ajunge in turul al doilea al alegerilor. "E important sa facem o schimbare. Am votat pentru lege si ordine, pentru respectul datorat familiilor noastre din partea comunitatii locale. Am votat pentru cei care stiu si pot sa faca si este necesar sa vedem daca cei care pana acum au gestionat interesele bucurestenilor mai sunt in stare de ceva si daca e normal sa continuam in modul in care in Bucuresti se intampla asta".

Insotit de sotia sa, Maria, si de fiica cea mica, Elena, la Colegiul "A.D. Xenopol", presedintele Traian Basescu a zabovit cateva minute in cabina de vot, cautand candidatii de pe buletine, pentru ca apoi, binedispus, sa dea un autograf unei membre a sectiei de votare. Fata presedintelui Romaniei a iesit din cabina de vot si a introdus in prima urna doua din cele patru buletine, greseala sesizata de un membru al sectiei de votare.

Vizibil relaxat, candidatul PD-L la Primaria Capitalei, Vasile Blaga, a declarat ca va ajunge in turul al doilea de scrutin cu un contracandidat pe care il vor hotari bucurestenii. Blaga a plecat apoi intr-un tur al sectiilor de votare impreuna cu reprezentantii partidului, dupa ce a avut o intalnire cu membrii echipei sale la sediul de campanie.

Candidatul PNL la Primaria generala a Capitalei, Ludovic Orban, a votat ieri dis de dimineata "pentru un Bucuresti european, pentru un Bucuresti pe care sa-l iubim si in care sa ne faca placere sa traim". Intrebat daca a vrut sa fie primul la vot, liberalul, care a votat la ora 7.30, a replicat ca acesta este programul sau obisnuit si ca a vrut sa aplice principiul "Cine se scoala de dimineata, primar ajunge". "Alegatorii au puterea in mana o data la patru ani. Au puterea de a determina o schimbare in bine pentru Bucuresti si ii rog sa foloseasca aceasta putere si sa voteze cu mintea", a adaugat Ludovic Orban.

"Doamne ajuta!", a spus actualul primar al Capitalei, Adriean Videanu, dupa ce a introdus buletinele de vot in urne. "Cred ca viitorul primar general are sansa sa fie cel mai bun primar pe care l-a avut Bucurestiul in istoria lui, pentru ca lucrurile sunt demarate. si cred ca el va fi cel care va finaliza multe din proiectele incepute chiar in anii 2000-2001", a spus Videanu, care si-a sarbatorit ieri ziua de nastere.

Adrian Nastase, presedintele Consiliului National al PSD: "Am votat pentru un Bucuresti curat la propriu si la figurat, impotriva bordurilor, a smecheriilor, a lipsei de bun-simt. Am votat pentru schimbarea culorii Bucurestiului, pentru o nuanta europeana, pe care sa o adaugam unei capitale europene. Sper ca votul meu sa faca parte dintr-un semnal la nivelul tarii, pentru intoarcerea la normalitate. Este un vot evident care se prefigureaza - s-a prefigurat in sondaje, in dezbateri - impotriva unei administratii de dreapta in Bucuresti. Dreapta este atacata puternic si cu sanse de reusita. Sper ca acesta este momentul unei schimbari radicale in Bucuresti si in tara. Cred ca bucurestenii vor veni la vot si sper sa avem un superprimar, o figura legendara, ca in Statele Unite sau Marea Britanie. Dar, lasand gluma la o parte, cred ca avem o oferta larga de candidati".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.