Potrivit Deutsche Welle, citat de agentia Newsin, comisarul european Olli Rehn a intrebat-o pe Monica Macovei, la o conferinta despre criminalitate si guvernare in Balcani, daca s-a finalizat vreunul dintre dosarele de mare coruptie din Romania, inclusiv cel al unui "fost premier”.

Intrebat de un jurnalist italian daca se simte inselat de Guvernul Romaniei, dupa ce Executivul roman a incetat aplicarea reformelor la trei luni dupa aderare, Olli Rehn a renuntat la limbajul diplomatic si a spus ca nu Comisia Europeana a luat decizia ca Romania si Bulgaria sa adere in 2007, ci statele membre, cu exceptia unui stat nordic si "foarte incapatanat", relateaza corespondentul la Bruxelles al postului Deutsche Welle: "Aceasta nu a fost o recomandare a Comisiei Europene, ci a statelor membre, materializata in 2004 si 2007. La inceputul mandatului meu, in toamna anului 2004, am fost foarte ingrijorat de evolutia din cele doua tari, din Bulgaria si in mod expres Romania. In acel context, Comisia nu a recomandat incheierea negocierilor in noiembrie-decembrie 2004 la cateva capitole-cheie, in special privind concurenta si ajutoarele de stat. Si asta nu numai pentru ca nu existau inca reglementari nici in privinta ajutoarelor de stat si nici a restructurarii sectorului otelului, ci mai ales fiindca un stat incapatanat nu si-a dat acordul pe negocierile cu Romania din cauza problemelor cu sistemul judecatoresc si cu lupta impotriva coruptiei”.

“Din cauza neintelegerilor dintre statele membre si Comisia Europeana plus tara nordica incapatanata, pe care nu vreau sa o mentionez aici” - a continuat comisarul Rehn, facand aluzie la tara sa, Finlanda, “a fost creat un mecanism riguros, cu o clauza de salvgardare aplicata printr-o majoritate calificata". "Acest mecanism, “impreuna cu noul guvern din Romania a ajutat la amplificarea reformelor, unde Monica Macovei a jucat un rol determinat in 2005 si 2006".

Comisarul european pentru extindere s-a interesat de soarta marilor dosare de coruptie, inclusiv de cel al fostului premier roman, mai relateaza corespondentul DW.

Macovei a explicat ca deciziile Curtii Constitutionale au blocat dosarele fostilor si actualilor ministri, concluzionand: "Daca vointa politica nu s-ar fi schimbat dupa aderare, lucrurile ar fi mers corespunzator".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.