Ca urmare a plangerilor pe care spun ca le-au primit din partea elevilor si a parintilor acestora, membrii comsiei de invatamant din Camera Deputatilor organizeaza luni o dezbatere privind examenul de bacalaureat din vara aceasta. Principala tema de discutie va fi programa pe care se bazeaza subiectele examenului de sfarsit de liceu.

Depututatul PSD Lia Olguta Vasilescu spune ca - in urma dezbaterii de luni - comisia de invatamant ar putea sa faca o recomandare Ministerului Educatiei in ceea ce priveste programa de bacalaureat.

Pana atunci, reprosul pe care doamna Vasilescu il face ministerului este ca ar propune subiecte care nu se regasesc in manuale.

"Am auzit de foarte multe ori, in cadrul comisiei de invatamant, reprezentanti ai Ministerului Educatiei care veneau si ne spuneau ca elevii nu trebuie sa invete direct din manualul scolar si ca ei trebuie sa aiba si alte surse, adica sa mearga la biblioteca sau sa invete de pe internet."

"Mie mi se par stupide toate aceste lucruri. Un elev trebuie sa-si ia suta la suta din manual ceea ce trebuie sa stie pentru un examen", spune doamna Vasilescu.

Cat despre continutul manualelor, Lia Olguta Vasilescu sustine ca acestea ar contine - de pilda - prea multi scriitori contemporani, in detrimentul unor autori clasici precum Ion Creanga sau Ion Luca Caragiale.

Scriitori ca acestia ar reprezenta - in viziunea doamnei Vasilescu - "adevarata literatura a romanilor".
In acest sens - precizeaza deputatul Lia Olguta Vasilescu - comisia de invatamant ar trebui sa ceara o reevaluare a manualelor dupa care invata elevii din Romania.

Pe de alta parte, deputatul PDL din comisia de invatamant, Laurentiu Romanescu, spune ca elevii ar trebui incurajati sa se detaseze din ce in ce mai mult de manuale si sa invete sa gandeasca singuri.
Si - in consecinta - sa se schimbe si rolul profesorului.

"Trebuie sa-i invatam pe absolventii de liceu in primul rand sa fie mai indrazneti in modul de exprimare, fara sa invete mot-a-mot - asa cum se intampla de foarte multe ori atat in scoala generala, cat si la liceu - ceea ce le predau profesorii. Sugestia mea ar fi ca profesorul sa devina un indrumator pentru elevi", spune domnul Romanescu.

Incurajand libera initiativa a elevului - adauga deputatul Laurentiu Romanescu - sistemul educational din Romania ar putea sa produca mai multi specialisti pe diverse domenii.

Adica - precizeaza domnul Romanescu - sa nu se mai intample ca elevul sa termine 12 clase, sa trebuiasca sa stie tot si de fapt sa nu stie mai nimic.

Confruntat de mai multe ori de la inceputul anului cu nemultumirile elevilor, parintilor sau ale sindicatelor din educatie legate de subiectele de bacalaureat, Ministerul Educatiei a replicat de fiecare data ca toate subiectele propuse pentru anul acesta respecta programa intocmai.

Ultima controversa a aparut atunci cand ministerul a anuntat ca elevii de clasa a XII-a vor trebui sa dea, la examenul oral la limba si literatura romana, o proba la ceea ce se cheama "comunicare nonliterara".

Elevii vor trebui - avand in fata un text necunoscut - sa demonstreze ca stiu despre ce este vorba in acel text si sa-si poata argumenta opiniile.

Chiar si unii profesori au contestat aceasta proba, pe motiv ca textele cu pricina nu fac parte din programa.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.