Romania ar putea pierde in acest an fondurile europene nerambursabile destinate dezvoltarii infrastructurii de mediu, transport sau energie.

Motivul: institutia care ar trebui sa furnizeze Comisiei Europene dovezile privind modul de cheltuire a acestor bani nu a fost infiintata, deoarece nu exista o baza legala.

Desi legea privind functionarea Autoritatii de Audit a fost votata de Camera Deputatilor inca de acum un an, Senatul nu si-a dat inca aprobarea.

Romania, in calitatea sa de tara membra a Uniunii Europene, beneficiaza de asistenta financiara nerambursabila sub forma unor fonduri structurale de coeziune.

Pana in 2013, Romania ar trebui sa primeasca circa 20 de miliarde de dolari.

Insa, inainte de a da acesti bani, Comisia Europeana trebuie sa se asigure ca institutiile romanesti ii vor folosi in mod corect.

Pentru acest lucru este nevoie de existenta unei singure autoritati care sa supravegheze activitatea institutiilor care beneficiaza de banii europeni.

Autoritatea de Audit

In luna mai a anului trecut, Camera Deputatilor a aprobat legea de organizare si functionare a Autoritatii de Audit de pe langa Curtea de Conturi.

Proiectul de lege a fost transmis apoi Senatului, dar nici pana in prezent nu a fost dezbatut in plen.
"Exista, intr-adevar, o intarziere in adoptarea legii, dar speram ca in cel mai scurt timp sa fie pusa pe ordinea de zi a Senatului si sa o adoptam in procedura de urgenta”.

“Cred ca Senatul nu poate fi tras la raspundere, pentru ca aceasta lege nu a fost dezbatuta din motive obiective, fie din lipsa de timp, fie din lipsa de cvorum", spune la BBC presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat, Ioan Popa.

Marti ar fi fost ultima zi cand plenul Senatului s-ar fi putut reuni pentru a vota legea de functionare a Autoritatii de Audit.

De miercuri, parlamentarii lucreaza doar in comisii sau sunt plecati in teritoriu.

Unii dintre ei insa, asa cum este si cazul presedintelui comisiei senatoriale de buget finante, Ioan Popa, se afla in campanie electorala si nu au putut participa la sedinta de marti.

Adoptare in regim de urgenta

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a declarat la BBC ca va cere Senatului sa adopte in regim de urgenta proiectul de lege pentru ca Romania sa nu piarda banii proveniti din fondurile europene.

Acest lucru s-ar putea intampla daca legea de functionare a Autoritatii de Audit nu va fi aprobata pana luna viitoare, cand Comisia Europeana va incepe sa distribuie primii bani.

In forma aprobata de Camera Deputatilor, Autoritatea de Audit este singura autoritate nationala competenta sa efectueze audit public extern in conformitate cu legislatia comunitara.

Ea are ca atributii, printre altele, urmarirea criteriilor de acreditare a autoritatilor responsabile cu gestionarea si implementarea fondurilor comunitare si modul de implementare a acestor fonduri.

Accesarea fondurilor

Este vorba de aproape 20 de miliarde de euro. Jurnalista de la pagina de internet Euractiv, Ioana Morovan, vorbeste despre modul in care pot fi accesati acesti bani.

"Cei care doresc, fie ca sunt autoritati publice, fie private, trebuie sa realizeze un proiect dupa regulile prezentate in documentele autoritatilor de resort”.

“Dupa ce este aprobat proiectul ei primesc un acord de principiu ca vor fi finantati”.

“Sumele sunt cuprinse intre cateva mii si cateva milioane de euro. Proiectele sunt incepute din surse proprii, iar din timp in timp sunt prezentate niste facturi in baza carora se fac deconturile", spune Ioana Morovan.

Fondurile europene nerambursabile reprezinta un fel de ajutor pe care tarile mai bogate din Uniunea Europeana il acorda celorlalte state membre pentru ca acestea sa se dezvolte mai rapid.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.