La aproape 19 ani de la Revolutie si la mai bine de 60 de la abdicare, Regele Mihai I a vizitat pentru prima oara Castelul Peles de la Sinaia.

Vizita i-a luat prin surprindere pe angajatii muzeului, care nu se asteptau la asemenea oaspeti. Regele Mihai, Principesa Margareta si Principele Radu au ajuns la Peles in jurul orei 11.00 si au petrecut aproape o ora si jumatate pe domeniul regal.

Pelesul, unul dintre cele mai impunatoare castele din Europa

Castelul Peles din Sinaia, resedinta de vara a regilor Romaniei, are un profil bine determinat in Europa resedintelor monarhice. Castelul este considerat in acest moment drept cel mai frumos castel din Romania si una dintre cele mai impunatoare constructii de acest gen din Europa. Este creatia gustului regelui Carol I al Romaniei (1866 – 1914), dar si a stiintei arhitectilor Johannes Schultz si Karel Liman, precum si a maiestriei unor decoratori prestigiosi ca J.D. Heymann din Hamburg, August Bembe din Mainz si Berhard Ludwig din Viena.

Dificultatile tehnice, respectiv alunecarile de teren ce necesitau ziduri puternice de sustinere, cat si prezenta multitudinii de izvoare subterane ce trebuiau captate intr-o retea de drenuri, au impus aducerea la Sinaia a unei autoritati in materie, arhitectul-profesor Wilhelm von Doderer care s-a ocupat de acest aspect.

Constructia a fost finantata din caseta particulara a lui Carol I, dar si din lista civila. Costurile etapei 1873 - 1883, atat pentru constructie cat si pentru lucrari de decoratie s-au ridicat la suma de 6,5 milioane lei-aur, iar costurile globale, pana in anul 1914, la suma de 16 milioane lei-aur. Pelesul a primit forma actuala la finalul lucrarilor in 1914.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.