La editia din 2008 a Eurovision Song Contest, organizata in capitala Serbiei, Belgrad, va fi interpretat cantecul cu numarul 1.100, dupa ce, in anul 2006, piesa reprezentantului Irlandei, Brian Kennedy, a fost cantecul cu numarul 1.000, informeaza site-ul Eurovision.tv.

Dirijorul Noel Kelehan detine recordul in ceea ce priveste numarul de cantece castigatoare pe care le-a dirijat. Acesta a condus piesele a cinci castigatori, la editiile din 1980, 1987, 1992, 1993 si 1996, iar olandezul Dolf van der Linde a dirijat pentru sapte tari diferite, Belgia, Germania, Irlanda, Luxembourg, Olanda, Suedia si Elvetia, ceea ce constituie tot un record.

La editia din 2008 a Eurovision Song Contest, organizata in capitala Serbiei, Belgrad, va fi interpretat cantecul cu numarul 1.100, dupa ce, in anul 2006, piesa reprezentantului Irlandei, Brian Kennedy, a fost cantecul cu numarul 1.000, informeaza site-ul Eurovision.tv.

Cantaretul Johnny Logan a castigat concursul Eurovision de trei ori, in doua randuri ca interpret si o data in calitate de compozitor. Astfel, in 1980 si 1987, Johnny Logan a reprezentat Irlanda in calitate de interpret si a ocupat locul I in ambii ani, iar in 1992 a compus cantecul castigator "Why Me", interpretat de Linda Martin (Irlanda).

Polonia a debutat spectaculos in 1994, cand Edyta Gorniak s-a clasat pe locul al II-lea, cu piesa "To Nie Ja". Desi Republica Serbia si Muntenegru a mai fost prezenta de doua ori in competitie, in 2007, Serbia a participat pentru prima data ca tara independenta. Tot la editia din 2007 a fost inregistrat un record de tari participante, 42, iar in 2008 recordul va fi doborat, intrucat la Belgrad vor concura reprezentantii a 43 de tari, printre care si Romania.

Cele mai multe cantece castigatoare au fost interpretate in limba engleza, 22, urmatoare limba in care au fost interpretate cantecele castigatoare este franceza (14), iar cantecele interpretate in limbile olandeza si ebraica au castigat de cate trei ori.

Grupul suedez ABBA, care a ocupat locul I la editia din 1974, este cel mai de succes castigator al Eurovision Song Contest. Printre alte nume celebre se afla Al Bano si Romina Power, Gianni Morandi, Toto Cutugno, Celine Dion sau DJ Bobo.

La editia din 2008, organizata in capitala Serbiei, Belgrad, vor participa 43 de tari, acesta fiind un record ca numar de concurenti. La Belgrade Arena vor concura Albania, Andorra, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Belgia, Bosinia - Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta (calificata direct in finala), Macedonia, Georgia, Germania (calificata direct in finala), Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Marea Britanie (calificata direct in finala), Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, San Marino, Serbia (calificata direct in finala), Slovenia, Spania (calificata direct in finala), Suedia, Turcia si Ucraina.
In prima semifinala, organizata in data de 20 mai, vor concura, in aceasta ordine, Muntenegru, Israel, Estonia, Moldova, San Marino, Belgia, Azerbaijan, Slovenia, Norvegia, Polonia, Irlanda, Andorra, Bosnia - Hertegovina, Armenia, Olanda, Finlanda, Romania, Rusia si Grecia.

In cea de-a doua semifinala, care se va desfasura in data de 22 mai, se vor confrunta, in aceasta ordine, Islanda, Suedia, Turcia, Ucraina, Lituania, Albania, Elvetia, Republica Ceha, Belarus, Lituania, Croatia, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Bulgaria, Malta, Cipru, Macedonia si Portugalia.
The European Broadcasting Union (Uniunea Europeana a Radiodifuzorilor, EBU) a fost infiintata in data de 12 februarie 1950, de catre 23 de tari, la Devon, in Marea Britanie. In data de 6 iunie 1954, Montreaux a devenit locul primei transmisii a retelei EBU Eurovision, de la Festivalul "Narcissus". In anul 1955, EBU a venit cu ideea unui concurs european de muzica, transmis simultan in toate tarile participante, dar si in Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, India, Jordania, Corea de Sud, Noua Zeelanda si Statele Unite, chiar daca aceste tari nu au concurat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.