Program:

•Sambata, 17 mai 2008, 1600 - 400: Acces si ghidaj gratuit in: expozitia permanenta "Tezaurul Istoric", expozitia permanenta "Lapidarium", expozitia temporara "Orasele Romaniei. Sfarsitul secolului XIX- inceputul secolului XX"

•orele 19.00 - piesa de teatru - "R&J", regia Razvan Lungeanu, adaptare dupa "Romeo si Julieta" de William Shakespeare, reprezentatie oferita de trupa de teatru Experimenthalia a Liceului "Ion Neculce", sub coordonarea prof. Iuliana Coja.

•orele 21.00 - teatru-social "Avem! Ce ne costa sa pastram?" pe teme privind protejarea patrimoniului cultural national, oferit de Fundatia "Chance for Life", coordonator Laura Holm.

•orele 23.00 - "O noapte furtunoasa" de I.L. Caragiale, in interpretarea studentilor anului III Actorie din cadrul UNATC, in regia prof. Marius Galea; coordonator Ioana Denisa Petre.

•muzeul este deschis pana la orele 4.00 dimineata

•a doua zi, duminica 18 mai, muzeul este inchis

Noapte alba la Muzeul Taranului Roman

In 17-18 mai, de pe la 5 pana pe la 8 seara si in 19 mai, de-a lungul si de-a latul noptii, vedem cele mai bune filme documentare, ascultam muzica Heghedusilor din Bihor, scotocim in arhiva dupa infatisarile taranului si vi le aratam intr-o expozitie si un album de fotografie.

Program:

17 mai, incepand cu ora 17.00:
La revedere, Transilvania, Irlanda, 2006 (52 min.)
Un campion balcanic, Germania, 2006 (86 min.)
Rapirea mireselor, Canada/Cehia, 2004 (52 min.)

Intrare: 5 RON

18 mai, incepand cu ora 17.00:
Copiii cartierului-dormitor, Rusia/Germania, 2005 (35 min.)

Un nou Eldorado, Ungaria, 2004 (76 min.)
O zi in Republica Populara Polona, Polonia, 2005 (58 min.)
La drum, Romania 1997 (45 min.)

Intrare: 5 RON

19 mai - NOAPTEA MUZEELOR

Muzeul poate fi vizitat gratuit intre orele 10:00 si 23:00.
Incepand cu ora 21.00 proiectii in aer liber ale filmelor documentare:
Ultimii tarani – nevasta cea buna, Marea Britanie, 2003 (49 min.)
Blestemul ariciului, Romania, 2004 (92 min.)
Belovy, Rusia, alb/negru, 1993.

Expozitia virtuala si lansarea albumului de fotografie Infatisarile taranului.
Cantari cu banda de Heghedusi din Bihor ....si mancari la Clubul Taranului.

Intarea este libera.

''Noaptea Muzeelor'' la Muzeul ASTRA

Complexul National Muzeal "ASTRA" se alatura, si in anul 2008, programului cultural european dedicat Noptii Muzeelor. In anul 2007, un important proiect al muzeului nostru pentru programul Capitalei Culturale Europene, intitulat Nocturna muzeala, evidentiat interesul publicului pentru prezentarea mai putin conformista a patrimoniului muzeal. Noaptea Muzeelordin acest an, dedicata in special tineretului, ofera publicului prilejul unei "petreceri" magice sub clar de luna sa unei plimbari in Muzeul "ASTRA" in cautarea ineditului.

Programul se va desfasura in mai multe puncte din Muzeul in aer liber sin unitatile din centrul orasului si va cuprinde un atelier de dansuri, un concurs interactiv de cautare a "comorii", o piesa de teatru popular, un concurs de "karaoke" pe linii melodice traditionale, concerte etno/pop/rock, vizite ghidate ale expozitiilor permanente si temporare, proiectii de filme,o degustare de bucate traditionale etc. Scopul actiunii noastre este proiectia in constiintpublicului tanar asupra valorii deosebite a muzeului ca spatiu de cunoastere, autoeducare sagrement, prin prezentarea unor activitati de divertisment cultural intr-un spatiu feeric sintr-o perspectiva non-conformista, sugerata de prezentarea programului la ore tarzii din noapte. Mai mult, tematica programului ales in acest an presupune realizarea activitatde catre tineri ... pentru tineri.

Manifestarile se vor desfasura atat in Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale "ASTRA", unde functioneaza, de peste un an, un sistem de iluminare cu spoturi, punand in evidenta monumentele, cat si in centrul orasului, la Muzeele "Franz Binder", "Emil Sigerus" si la "Muzeul Civilizatiei Transilvane" (Piata Mica 11-12 si 21-22). Vizitatorii au, astfel, posibilitatea unei perspective diferite asupra Muzeului, care impresioneaza si prin acest joc subtil al alternantei de lumina si intuneric. Organizatorii au pregatit de fapt un program mai amplu, care debuteaza in 16 mai, cu vernisarea a doua noi expozitii - "Iconografie ritualica: Icoana si Praznicarul" si "Lumina credintei... creatie" - continua cu manifestarile noptii de 17 mai si se incheie in 18 mai, de Ziua Internationala a Muzeelor, cu vernisarea unor noi monumente in Muzeul in aer liber si cu un spectacol folcloric sustinut de "Ansamblul de fluierasi si dansatori" din comuna Jiet, judetul Hunedoara, pe scena de pe lac.

Traditia se va imbina armonios cu modernitatea, intr-o alternanta de sonoritati populare si pop-rock. Astfel, programul serii de 17 mai va incepe cu un concert de toaca, va fi continuat cu dansuri populare si se va incheia cu concertul trupei "Vita de Vie".

Vor fi organizate si cateva concursuri. Astfel, ingeniozitatea si curajul tinerilor vor fi testate intr-un concurs de cautare a comorii, talentul viitoarelor vedete muzicale va fi pus la incercare intr-un concurs de karaoke, iar cei cu aptitudini fotografice se vor intrece intr-un concurs de specialitate.

Tuturor acestor activitati li se vor adauga proiectii de film, oferite de catre angajatii studioului Astrafilm, un spectacol de teatru popular cu masti si altele.

Accesul va fi gratuit in toate unitatile muzeale.

Noaptea Muzeelor la „Antipa”

„Noaptea Muzeelor” este un program european dedicat publicului larg, lansat in 2005 de catre Ministerul Comunicarii din Franta.

La ora la care in mod normal muzeele isi inchid portile, in „Noaptea Muzeelor”, acestea si le redeschid incepand cu 18,00, vizitarea fiind gratuita si continua pana la orele 01,00. Scopul acestei manifestari este acela de a atrage publicul intr-o activitate inedita. In acest fel, muzeele, institutii de cultura si educatie se fac cunoscute si ca locatii de petrecere agreabila a timpului liber, cu atat mai mult cu cat omul contemporan are mult prea putin timp liber pentru a si-l imparti intre informare (din alte domenii decat cele din sfera profesionala) si divertisment (entertainment cultural).

Desi a debutat timid, acest program are astazi muzee participante din toate statele Europei, Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” fiind unul dintre partenerii care au intrat in program inca de la prima editie. In fiecare an, ne-am propus o tematica sub care s-au derulat evenimentele serii, activitati variate si pentru toate categoriile de varsta, care au completat oferta de vizitare gratuita a expunerii permanente din Muzeul „Antipa”.

Vino sa redescoperi farmecul Muzeului de la Sosea, in noapte, pe muzica lui Vivaldi, in ritmuri tribale de dans, in fauna lumii surprinsa in expozitia permanenta, in fotografiile studentilor, in documentarele si albumele National Geographic, alaturi de noi si „copiii dinozauri”. Pe cei care iubesc natura, ii asteptam sa aflam impreuna ce insecte, ce pasari si cate feluri de lilieci locuiesc in gradina Muzeului!

Programul activitatilor din seara zilei de 17 mai 2008

• orele 18,00 ( holul central al Muzeului)

FOTO-PRACTICA - vernisarea expozitiei cu lucrarile premiate la concursul FOTO-PRACTICA, organizat de catre Facultatea de Geografie prin Asociatia Studentilor Geografi. Expozitia va fi deschisa publicului pana la data de 31 mai 2008, dar la finalul editiei 2008 a Noptii Muzeelor (orele 01,30) se va desemna castigatorul Premiului de popularitate acordat pe seama voturilor vizitatorilor din intervalul orar 18,30-01,00. (grup tinta : tinerii si adultii)

• orele 18,00 - 01,00 (Sala Insectelor)
”CARTEA CU DREPTUNGHI GALBEN”- sala de lectura organizata in Sala Insectelor in colaborare cu Editura Egmont si National Geographic Kids. Cei interesati de albumele de fotografii, revistele si enciclopediile National Geographic le pot consulta in spatiul special amenajat . (grup tinta : copiii, tinerii si adultii)

• orele 19,00 - 00,30 (Amfiteatrul Muzeului)
NOAPTEA DEVORATORILOR DE DOCUMENTARE: vizionare-maraton de documentare organizata cu participarea National Geographic Channel. (grup tinta: tinerii si adultii)• orele 20,00-21,00 (Sala Pasarilor)
SIMFONIA NATURII: Concert inedit de muzica de camera sustinut de catre PHILHARMONIA, Orchestra de camera a Centrului National de Arta „Tinerimea Romana” condusa de catre dirijorul Nicolae Iliescu. Din program: Antonio Vivaldi - Concerto grosso, op. 3 nr. 11; Arcangelo Corelli - Sarabanda, Giga si Badinerie; Adrian Iorgulescu - Divertisment pentru orchestra de coarde; Piotr Ilici Ceaikovski- Serenada pentru orchestra de coarde. (grup tinta: tinerii si adultii)

• orele 19,00-20,30 (gradina Muzeului)
DINOFASHION: concurs de paleontologie si spectacol de prezentare a costumelor de carnaval realizate de catre copiii si mamicile participante la programul Zooart - atelierul de colaj si design vestimentar. Colectia vestimentara creata de catre copii este inspirata din fascinanta lume a dinozaurilor uriasi din Patagonia. (grup tinta: familiile cu copii)

• orele 21,00-22,00 (expunerea permanenta si gradina Muzeului)
MIDNIGHT DANCE-spectacol de dans contemporan sustinut de catre elevii Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucuresti sub indrumarea coregrafilor Prof. Doina Georgescu si Prof. Sandra Mavhima. (grup tinta: tinerii si adultii)

• 23,00 - 24,00 (Gradina Muzeului)
COLECTARE ENTOMOLOGICA a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale.
si INTERCEPTAREA SPECIILOR DE LILIECI din gradina Muzeului cu ajutorul detectorului de ultrasunete. (grup tinta: elevii si studentii)

Demonstratiile realizate de catre cercetatorii Muzeului National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” se vor face cu participarea vizitatorilor voluntari si numai in conditii meteo favorabile!

VIZITAREA EXPUNERII PERMANENTE IN INTERVALUL 18,00 - 01,00 ESTE GRATUITA, accesul vizitatorilor fiind permis pana la orele 24,00.

Noapte indiana, sambata, 17 mai 2008, la Muzeul National de Geologie

Muzeul National de Geologie organizeaza in seara de 17 mai 2008 evenimentul „Noapte indiana”, activitate care face parte din proiectul Noaptea muzeelor, cea mai important„ sarbatoare din an a muzeelor.

Muzeul National de Geologie este deschis in intregime in aceasta seara si intrarea este libera de la orele 18.30 pana la 24.00. In intervalul orar 10.00 – 18.00, muzeul desfasoara activitatile educationale programate si functioneaza dupa programul obisnuit de vizitare.

Programul special „Noaptea muzeelor”:

18.30: deschiderea expozitiei de fotografie 'India - sculpturi megalitice si temple sapate in stanca'

19.00 – 20.00: prezentare in powerpoint “Muntii sacri din India”, sustinuta de custodele Muzeului National de Geologie, dr. Antoneta Seghedi

21.00 – 22.00: expozitie de arta culinara indiana organizata de restaurantul cu sfecific indian Barka Saffron

23.00 – 24.00: spectacol de muzica indiana sustinut de grupul Nirmal Bhakti.