Scandalurile tot mai curente din lumea fotbalului romanesc, dar si suspiciunile care planau asupra corectitudinii tranzactiilor efectuate intre cluburile din tara noastra si cele din strainatate au determinat DNA sa inceapa urmarirea penala impotriva a zece oameni de fotbal (atat patroni, cat si impresari) in legatura cu transferurile unor fotbalisti, efectuate in perioada 1998-2005.

Astfel, incepand cu 10 ianuarie, in acest dosar, procurorii anticoruptie au trecut la anchetarea pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani a lui Ioan Becali - fost impresar, Victor Becali - impresar, Gheorghe Copos - actionar majoritar FC Rapid Bucuresti, Sica Puscoci - avocat, Mihai Stoica - fost director al clubului de fotbal Otelul Galati, actual presedinte la Unirea Urziceni, Cristian Borcea - presedintele executiv al FC Dinamo, Jean Padureanu - presedinte al clubului de fotbal Gloria Bistrita, Mircea Stoenescu - fost presedinte la Dinamo, Gheorghe Popescu - fost impresar si Gheorghe Netoiu - fost actionar la FC Dinamo.

Astfel, potrivit procurorilor, in perioada 1999 - 2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate in conturile firmelor offshore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior, unii dintre invinuiti si-au insusit, in interes personal, sumele externalizate. Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati rezultate din transferul in strainatate a unui numar de 12 fotbalisti.

Primul dintre cazurile studiate de DNA a fost cel al fotbalistului Cristian Dulca, transferat in 1999 de la Rapid la Pohang Steelers. Mutarea s-ar fi produs pentru 120.000 de dolari, dar suma reala incasata pe fotbalist ar fi fost de 600.000 de euro potrivit procurorilor Directiei Anticoruptie.

Iulian Arhire, transferat de la Otelul Galati la aceeasi echipa, in martie 1999 a adus in vistieria clubului 150.000 de dolari, suma contestata de DNA, care sustine ca ar fi vorba de fapt de 700.000 de dolari.
Cosmin Contra, jucator al lui Dinamo Bucuresti, ajunge in iunie 1999 la clubul spaniol Alaves pentru suma 800.000 de dolari, dar suma reala, conform DNA, ar fi de 1.812.500 de dolari.

Ionel Ganea pleaca de la Gloria Bistrita in iulie 1999 la VfB Stuttgart si aduce visteriei clubului, in viziunea proprie, 600.000 de dolari. DNA contrazice varianta bistritenilor si spune ca suma reala ar fi de aproximativ doua milioane de dolari.

Paul Codrea este transferat de Dinamo la Genoa in ianuarie 2001, pentru suma reala de 2.650.000 de dolari, ceea ce inseamna un prejudiciu adus clubului bucurestean de aproximativ 2.630.000 de dolari.

Florin Cernat, Bogdan Mara, Nicolae Mitea, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, toti au fost transferati de Dinamo in aceeasi perioada, aducand mari prejudicii clubului cauzate de diferenta de bani din declaratiile oficialilor si impresarilor, pe de o parte, si actele procurorilor DNA, pe de alta parte.

Lucian Sanmartean, de la Gloria Bistrita si Florin Bratu, de la Rapid, sunt ultimele cazuri anchetate de Directia Anticoruptie, discrepantele dintre declaratiile celor implicati in transferuri si sumele din actele oficiale fiind semnificative.

Prin faptele respective, cele patru cluburi au fost prejudiciate cu peste zece milioane de euro, iar prin neinregistrarea in contabilitate a veniturilor rezultate din transferuri si implicit prin diminuarea veniturilor impozabile, bugetul de stat a fost prejudiciat cu o suma de peste 1,7 milioane de euro.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.