Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, anunta ca primele trei luni ale acestui an reprezinta cel mai bun trimestru I al Romaniei din 1990 si pana in prezent.

"Am in vedere in primul rand evolutia Produsului Intern Brut, care a avut in primul trimestru al acestui an o crestere de 7,5 la suta, comparativ cu primul trimestru al anului trecut."

"Aceasta crestere este cea mai mare, pentru trimestrul unu, din 1990 incoace", a spus Varujan Vosganian.

Tot in crestere - sustine ministrul Varujan Vosganian - este si nivelul de trai, dar si puterea de cumparare a populatiei Romaniei.

Asta in conditiile in care Institutul National de Statistica aratat ca preturile produselor de consum au continuat sa creasca si luna trecuta.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, spune ca nivelul de trai din Romania a inregistrat o crestere "fara precedent".

Argumentele sale: "cifra de afaceri din comertul cu amanuntul are o crestere de 15,9 la suta in 2008, fata de 2007".

"De asemenea, trebuie remarcat ca avem o crestere fara precedent si la nivelul cifrei de afaceri din activitatea de servicii catre populatie, de aproape 10 la suta."

"Ceea ce arata ca o parte a consumului se orienteaza catre zone cu manopera mai ridicata si care sugereaza un nivel de trai mai ridicat", a spus ministrul economiei.

De asemenea, ministrul Varujan Vosganian precizeaza ca valoarea creditelor contractate de populatie a crescut cu 70 la suta in primele luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada din 2007.

Aceleasi intervale de timp sunt folosite si pentru a compara economiile realizate de populatia Romaniei. Aceasta au crescut - spune Varujan Vosganian - cu 40 la suta.

De unde ar rezulta - potrivit ministrului economiei - ca populatia are mai multi bani in 2008 decat anul trecut.

Domnul Vosganian mentioneaza ca aceste venituri au facut ca puterea de cumparare din Romania sa depaseasca nivelul de 40 la suta din media inregistrata la nivelul Uniunii Europene.

Declaratiile ministrului vin in acceasi zi in care un studiu al Institutului National de Statistica arata ca preturile din Romania au continuat sa creasca si in luna aprilie.

Media cresterilor a fost de 0,52 la suta, insa unele produse, precum uleiul sau fructele, s-au scumpit cu 10, respectiv 5 la suta.

S-au mai scumpit - cu procente intre 0,5 si 1,5 la suta - si laptele de vaca, branza, carnea si produsele din carne.

In schimb, s-au ieftinit medicamentele, dar si produse precum cartofii sau ouale.

Insa media preturilor a fost mai mare decat in martie.

Atunci cand - de asemenea - preturile au crescut cu 0,67 la suta in medie.

Toate acestea au facut ca rata anuala a inflatia sa atinga un nivel de 8,6 la suta, cel din ultimii doi ani.

Desi se asteapta ca inflatia sa scada incepand cu toamna acestui an, Banca Nationala a Romaniei precizeaza ca - pana atunci - ar putea avea loc alte cresteri ale tarifelor la energie electrica si gaze naturale, precum si alte scumpiri ale marfurilor alimentare si combustibililor.

Dar cum se reflecta cifrele din statistici in buzunarul cetateanului? l-a intrebat Ioana Hasu pe senatorul PDL, Ionut Popescu, fost ministru al finantelor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.