Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis, la termenul de luni al procesului FNI, sa renunte la audierea lui Sorin Ovidiu Vantu, insa au dispus amendarea acestuia, pentru a doua oara, cu 5.000 de lei, pentru ca nu s-a prezentat in instanta, desi fusese citat cu mandat de aducere.
Magistratii au constatat ca au fost epuizate toate mijloacele procedurale de aducere a martorilor in cazul lui Sorin Ovidiu Vantu.

Drept urmare, la termenul de luni, instanta a decis sa ataseze la dosarul FNI declaratia lui S.O. Vantu data in faza de urmarire penala.
Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au dispus, pe 21 aprilie, citarea lui Sorin Ovidiu Vantu, in procesul FNI, cu mandat de aducere, pentru data de 12 mai, in vederea audierii ca martor, dupa ce au constatat ca nu s-a intors dovada citarii pentru termenul din 21 aprilie a omului de afaceri.
Prezenta la termenul ddin 21 aprilie, Ioana Maria Vlas le-a spus investitorilor care au abordat-o la iesirea din sala de judecata, cerandu-i explicatii si intreband-o ce sa faca pentru a-si recupera banii, ca trebuie sa mearga mai departe.

Termenul din 21 aprilie a fost primul la care Ioana Maria Vlas s-a prezentat in fata instantei in stare de libertate, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis, in data de 7 aprilie, ca Vlas poate fi judecata in stare de libertate in dosarul FNA si i-a inlocuit arestul preventiv cu interdictia de a parasi tara.
La termenul din 7 aprilie al procesului FNI instanta a constatat ca citarea cu mandat de aducere, pentru Vantu, s-a indeplinit la fiecare termen, dar ca acesta nu s-a prezentat si, in consecinta, a dispus sanctionarea omului de afaceri cu amenda judiciara in cuantum maximum de 5.000 RON.
Magistratii au mai dispus amendarea, cu 1.000 RON, a organelor judiciare care nu au indeplinit mandatul de aducere cu alt martor citat in procesul FNI.

La termenul din 17 martie, Sorin Oviu Vantu a trimis la registrul de valori al instantei acte medicale care sa justifice imposibilitatea de a se prezenta la proces, mentionand ca informatiile sunt confidentiale. Magistratii au apreciat ca nu pot pune in discutia partilor motivele de neprezentare invocate de Sorin Ovidiu Vantu, dar au dispus din nou citarea lui cu mandat de aducere, la adresa din comuna Corbeanca.
Curtea de Apel Bucuresti a admis, la un termen anterior, audierea, in calitate de martor, a lui Sorin Ovidiu Vantu si a respins cererile de audiere a lui Decebal Traian Remes si Mugur Isarescu, formulate in data de 4 februarie de Ioana Maria Vlas si sustinute de avocatii tuturor partilor.
Curtea de Apel Bucuresti a mai respins efectuarea expertizei semnaturilor pe ordinele de plata emise in perioada in care Ioana Maria Vlas era plecata in strainatate, precum si solicitarea de relatii de la AVAS si SRI, cereri formulate tot in data de 4 februarie 2008.

Tribunalul Bucuresti a pronuntat sentinta in dosarul FNI pe 20 martie, condamnandu-i la inchisoare pe cei 12 inculpati pusi sub acuzare in cauza. Ioana Maria Vlas a primit o pedeapsa de 13 ani inchisoare, Nicolae Popa - 15 ani inschisoare, Marian Petrescu, fost presedinte al SOV Invest, a primit trei ani cu suspendare, Mihaela Sima, fost director economic al SOV Invest - trei ani cu executare, Marius Andrei, fost cenzor extern independent al SOV Invest - patru ani, Gavril Batran, fost membru al Consiliului de Administratie al societatii - cinci ani, Stefan Boboc, fost presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) - trei ani, Cecilia Cezara Bebis, comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pietie si intermediere financiara din cadrul CNVM - trei ani cu suspendare conditionata, Gheorghe Negura - trei ani, Mircea Ianculescu Muscel Ionescu - trei ani, Mircea Costescu - trei ani. Ultimii trei au fost membri ai Consiliului de incredere al FNI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.