Ziarul britanic Financial Times a publicat un articol despre o presupusa mita ceruta de oficiali ai fostului premier firmei EDF, pentru contractul de administrare a magazinelor duty-free din aeroportul Otopeni

Tinta a criticilor UE la capitolul lupta impotriva coruptiei, Romania se confrunta cu un proces de 100 de milioane de dolari, dupa ce a fost chemata in instanta de o companie britanica sustine ca oficiali aflati in subordinea fostului premier Adrian Nastase i-ar fi solicitat 2,5 milioane de dolari in schimbul mentinerii prezentei sale pe piata romaneasca.

Societatea Eastern Duty Free (EDF), un operator duty-free cu sediul in Marea Britanie si filiale in Laos, Vietnam si Filipine, solicita Romaniei daune de 100 de milioane de dolari pentru pierderea a doua contracte cu Aeroportul International Henri Coanda si compania Tarom, scrie Financial Times in editia de ieri. EDF afirma ca a fost contactata, in perioada 2001-2002, de persoane din staff-ul fostului prim-ministru Adrian Nastase, care au solicitat mita in valoare de 2,5 milioane de dolari in schimbul pastrarii contractelor castigate in anii 1992 si 1996, adauga cotidianul britanic, precizand ca, in urma refuzului companiei de a onora cererea, aceasta ar fi fost scoasa de pe piata romaneasca. Rick Weil, directorul managerial al EDF, afirma, potrivit Financial Times, ca s-a deplasat la Bucuresti in august 2001 pentru a se intalni cu Sorin Tesu, seful de cabinet al lui Nastase.

Tesu a ales sa se intalneasca cu omul de afaceri in parcarea hotelului Hilton. In declaratia data de Weil la DNA in 2006, acesta arata: "Tesu mi-a spus ca se intalnea cu mine in numele <<sefului>> sau. Mi-a explicat ca are vesti bune despre cum as putea asigura continuarea activitatilor EDF in Romania. Mi-a spus ca altii au contribuit cu 2,5 milioane la campania premierului Nastase, fapt pentru care li s-a promis contractul de duty-free de pe aeroportul Otopeni. Totusi, banii ar putea fi dati inapoi acestora daca i-as fi platit 2,5 milioane de dolari domnului Tesu pentru seful sau", se arata in articolul publicatiei britanice.

Negocierea

La doua luni dupa intalnirea cu Sorin Tesu, potrivit publicatiei britanice, Marco Katz, reprezentantul de atunci al EDF in Romania, a vizitat-o pe consiliera lui Nastase, Liana Iacob, incercand sa rezolve problema duty-free-urilor. Pe o inregistrare despre care EDF sustine ca a fost facuta la acea intalnire si care a aparut recent in ziarul "Cotidianul", ea ii spune lui Katz in romana: "Am fost la guvern (...) si am discutat cu el (Sorin Tesu - n.r.) si i-am cerut sa stea deoparte in aceasta chestiune si i-am spus: <<Ei bine. Ma lasi sa rezolv problema? Iti promit ca iti voi da si tie bani, dar nu asa cum vrei tu. Banii vor merge direct la premier in proportie de 95% si 5% iti va reveni tie. Dar nu se poate sa facem cum vrei tu, cu astfel de lucruri. Stii, ei nu vor sa dea bani. Nu vor sa dea>>. Si i-am cerut sa ma lase sa rezolv problema, sa nu se bage, ca voi discuta...", arata Financial Times. La finalul inregistrarii, Liana Iacob ii solicita din nou mita pentru solutionarea problemei EDF: "Stiu foarte clar ca fara bani asta nu se va face. Ok? Pentru ca ti-am spus de la inceput si iti repet ca au luat niste bani'", continua publicatia britanica, cu precizarea ca "EDF sustine ca aceasta parte a inregistrarii se refera la presupusa necesitate de a rambursa cele 2,5 milioane de dolari unui contribuitor la campanie care platise aceasta suma pentru a prelua contractele EDF".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.