Monica Lovinescu, una dintre cele mai consistente voci ale culturii romane si ale exilului s-a stins din viata duminica seara, la Paris, informeaza NewsIn.

Monica Lovinescu a fost o ziarista, critic literar si cunoscuta comentatoare de radio, fiica a criticului Eugen Lovinescu.

Dupa instaurarea regimului comunist in Romania, se refugiaza in Franta, in septembrie 1947 ca bursiera a statului francez, iar in primele zile ale anului 1948 cere azil politic, potrivit Wikipedia.

In Franta, Monica Lovinescu scrie articole si studii despre literatura romana si despre ideologia comunista care aservise Romania, publicand in revistele: "East Europe", "Kontinent", "Preuves", "L'Alternative", "Les Cahiers de l'Est", "Temoignages", "La France Catholique". Este autoarea capitolului despre teatrul romanesc din "Histoire du Spectacle" (Encyclopedie de la Pleiade, Gallimard). Traduce carti romanesti sub pseudonimele Monique Saint-Come si Claude Pascal. Colaboreaza la revistele romanesti din exil: "Luceafarul", "Caiete de dor", "Fiinta romaneasca", "Ethos", "Contrapunct", "Dialog", "Agora".

Din anul 1951 si pana in 1974, colaboreaza la emisiunea in limba romana a Radiodifuziunii Franceze, ca si la redactia centrala a emisiunilor pentru Europa rasariteana. Incepand din anii 60, colaboreaza la Radio Europa Libera unde avea doua emisiuni saptamanale: "Actualitatea culturala romaneasca" si "Teze si Antiteze la Paris", care au avut o puternica influenta in viata culturala a Romaniei, privata de informatii asupra evenimentelor culturale si politice din occident.

O parte din cronicile literare Radio, difuzate de Monica Lovinescu, au aparut in volumul Unde scurte (Ed. Limite, Madrid, 1978).

De asemenea, Monica Lovinescu a scris partea consacrata Istoriei teatrului romanesc in Histoire des spectacles (Pléiade, Ed. Gallimard, 1965).

Pentru intreaga sa activitate de ziarista si critic literar, Monica Lovinescu a fost distinsa cu Diploma de Onoare pe anul 1987 a "Academiei Romano-Americane de Stiinte si Arte", arata desemenea Wikipedia.
Din anul 1990, editura Humanitas a inceput sa-i publice cartile, jurnalul si cartile de studii si articole citite la Europa Libera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.