In batalia pentru castigarea electoratului, temele considerate pana nu de mult de stanga sunt abordate cu dezinvoltura de reprezentantii dreptei.

Intrarea intr-un an cu doua confruntari electorale importante si "migrarea" a tot mai multi ministri, secretari de stat si parlamentari catre posturi din administratia locala au incrancenat intrecerea dintre Executiv si Legislativ in acordarea de "atentii" pentru alegatori. Daca Guvernul vorbeste de majorarea pensiilor, social-democratii vin si cer devansarea datei, iar dupa o slaba reactie de respingere liberalii nu doar ca accepta, dar isi atribuie paternitatea ideii. Iar acesta este doar un "episod" din
lupta pentru atragerea electoratului, o lupta in care temele considerate pana nu demult de stanga sunt abordate cu dezinvoltura de reprezentantii dreptei. Ordonantele sau propunerile legislative prin care se da cate ceva electoratului sunt "trambitate" pe toate posturile de televiziune, in vreme ce actele normative prin care se "taie" alte drepturi sunt adoptate in cel mai mare secret posibil.

Ajutoare pentru familiile cu venituri reduse, alocatii pentru tinerii care au implinit 18 ani, dar care nu au terminat scoala, subventionarea motorinei pentru infiintarea culturilor agricole, construirea de case pentru chiriasii evacuati din casele nationalizate si de campusuri scolare, precum si starea de sanatate a populatiei, pentru bunastarea careia s-au triplat fondurile, reprezinta doar cateva dintre temele asupra carora s-a aplecat Guvernul in ultimele trei luni. De partea cealalta, in Parlament, "alesii" se inghesuie sa ceara reducerea TVA la produsele de baza, haine pentru profesori si memory-stick-uri pentru elevi, subventii pentru persoanele cu venituri reduse si trusourile bebelusilor. Pentru toate acestea si inca multe altele se impart cu nemiluita banii bugetului de stat.

"Nu am vazut pana acum sa existe pomeni electorale si nici nu vom face pomeni electorale in acest an", afirma raspicat premierul Tariceanu la inceputul lunii februarie 2008. Afirmatia sefului Executivului este contrazisa insa de abundenta ordonantelor si hotararilor prin care s-au acordat drepturi si ajutoare ori s-au actualizat unele deja existente, dar "uitate" pe parcursul mandatului. Fara a pune in discutie necesitatea majorarilor, uimeste grija deosebita pe care o dovedesc guvernantii pentru romani preponderent inaintea infruntarilor electorale.

Prin ordonanta de urgenta, Guvernul a acordat in februarie ajutor suplimentar familiilor cu venituri reduse care utilizeaza gaze naturale pentru incalzirea locuintei. Ajutorul a fost dat in februarie-martie si se va distribui si in noiembrie-decembrie, de el beneficiind aproximativ 850.000 de familii. In aceeasi sedinta de Guvern, au fost majorate cu 90% indemnizatiile acordate persoanelor persecutate din motive politice de regimul comunist, precum si cele ale prizonierilor de razboi si deportatilor in strainatate. Tot simbolic, cu o saptamana inainte, Guvernul decisese sa acorde persoanelor care au participat la revolta anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 aceleasi reparatii morale si materiale precum luptatorilor in Revolutia din decembrie 1989.

Extinderea acordarii alocatiilor de stat si pentru tinerii care au implinit 18 ani, dar nu si-au incheiat studiile liceale sau profesionale, a constituit, pe langa majorarea pensiilor, o alta cerere a PSD imbratisata de guvernanti. Ea a fost rezolvata, in februarie, prin ordonanta de urgenta.
In martie, pe langa alocarea a 9,7 milioane lei pentru proiectarea si executia unor lucrari de consolidare a 69 de cladiri de locuit incadrate in clasa I de risc seismic, guvernantii au decis si subventionarea cu 1 leu litrul de motorina utilizata pentru lucrarile mecanice de infiintare a culturilor agricole in 2008. Potrivit premierului, suma totala s-ar ridica la 60 milioane lei si va fi platita din bugetul Ministerului Agriculturii. Merita mentionat ca subventionarea motorinei a figurat si ea printre cerintele formulate de PSD, regasindu-se in motiunea simpla depusa si adoptata, anul trecut, de Camera Deputatilor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.