Dupa Mailat inca un roman violator scandalizeaza opinia publica din Italia, relansand dezbaterea pe tema securitatii si a imigrantilor.

Violul a avut loc in noaptea de joi spre vineri, in Gara La Storta, din cartierul Via Cassia. Acolo, Ioan Rus, in varsta de 37 de ani, imigrant roman, aflat la munca, fara forme legale, si-a ochit victima: o africanca aflata la studii la Universitatea „La Sapienza“ din Roma.

Potrivit ofiterilor romani aflati la Roma, Rus a urmarit-o cu un cutit ascuns in maneca pana la iesirea din gara. Cand au ajuns intr-un loc intunecat, acesta a obligat-o sa mearga cu el intr-o zona izolata din apropiere.

„Aici a injunghiat-o in partea dreapta a stomacului, a lovit-o peste fata de mai multe ori si apoi a violat-o. Doi tineri, care treceau cu masina prin zona, au chemat fortele de ordine. Nu se mai pune problema «dovezilor insuficiente » pentru ca acesta a fost prins de carabinieri in flagrant“, au precizat politistii romani aflati la Roma.

Ioan Rusu locuia intr-una din baracile construite ilegal pe terenul viran din apropierea garii La Storta. Nu avea niciun document cu el si, dupa o prima verificare, nu are antecendente penale in Italia. Cazierul agresorului va fi verificat si in Romania. El se afla acum in arestul inchisorii din Regina Coeli (Regina Celi), sub acuzatiile de privare de libertate si viol, informeaza Curentul.

Victima, in varsta de 31 de ani, este fiica unui reprezentant diplomatic al Ambasadei statului african Lesotho, noteaza cotidianul italian La Repubblical, dupa cum relateaza Gandul. Spre deosebire, insa, de cazul Mailat, aceasta a scapat cu viata si, potrivit cotidianului italian, vrea sa-i intalneasca pe cei doi tineri care au alertat carabinierii. Fata este acum in afara oricarui pericol, desi lovitura de cutit i-ar fi putut cauza moartea, potrivit medicilor.

Cele doua cazuri - „Mailat“ si „Rus“ - au mai multe puncte in care se aseamana, dupa cum informeaza EVZ. Atat victima lui Romulus Mailat, Giovanna Reggiani, cat si cea a lui Ioan Rus au fost atacate in timp ce ieseau din incinta unei gari din Roma. Amandoua au fost agresate cu brutalitate de cetateni de nationalitate romana care locuiau in suburbiile capitalei, in tabere improvizate. In cel de-al doilea caz, al tinerei studente africane, aceasta a scapat cu viata si se afla internata in Spitalul San Filippo Neri, fara a avea probleme majore. In schimb, Giovanna Reggiani, care a fost agresata, violata si abandonata intr-un sant din zona Tor di Quinto, s-a stins pe 1 noiembrie, dupa doua zile in care s-a zbatut intre viata si moarte.

Dupa 24 de ore de la acest incident, la Milano, un imigrant ilegal egiptean a violat o studenta americana, determinand autoritatile italiene sa reactioneze. Acestea sunt fapte „de o mare gravitate”, a reactionat imediat ministrul de Interne, Giuliano Amato, subliniind „interventia rapida a fortelor de ordine, care i-au adus pe vinovati in fata justitiei si au salvat probabil viata uneia dintre victime”.

Acestea sunt fapte "de o mare gravitate", a reactionat imediat ministrul de interne Giuliano Amato, subliniind "interventia rapida a fortelor de ordine care i-au adus pe vinovati in fata justitiei si au salvat probabil viata uneia dintre victime".

Potrivit Ziua, agresiunea de la Roma "aduce pe primul plan lipsa de siguranta, ignorata de administratia de centru-stanga", a denuntat Gianni Alemanno, candidatul dreptei pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, din 27 si 28 aprilie, in care cursa este stransa.

"Walter Veltroni (primarul in exercitiu - n.red.) si Francesco Rutelli (candidatul stangii -n.red.) ar face bine sa isi puna intrebari in legatura cu responsabilitatea lor in ceea ce priveste proliferarea taberelor de nomazi", a acuzat el, citat de ANSA.

"Fara polemici va rog, va invit pe toti sa fiti uniti in fata crimei, in loc sa apelati la instrumentalizari politice. Propaganda nu ajuta in combaterea crimei", a replicat adversarul sau, Francesco Rutelli.

"In ceea ce priveste securitatea, am avut numai mari discursuri", considera Francesco Storace, presedintele micului partid de extrema-dreapta La Destra, din punctul caruia de vedere exista o singura solutie: "A-i vana pe cei care comit delicte".

La sfarsitul lunii octombrie, uciderea la Roma a unei femei in varsta de 47 de ani, Giovanna Reggiani, de care a fost acuzat un roman de etnie roma, Nicolae Romulus Mailat, a generat o polemica aprinsa in Italia si a dus la adoptarea unui decret care faciliteaza expulzarea cetatenilor comunitari, in numele sigurantei publice.

Autoritatile de la Bucuresti au luat cunostinta de cazul romanului Ioan Rusu, acuzat ca ar fi violat si injunghiat o tanara in apropierea unei gari din Roma. Atacatorul se afla in prezent in arestul politiei italiene.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Roman de Externe Ilie Banica spune pentru RFI ca este vorba de un incident regretabil dar care nu ar trebui sa reprezinte o pata pe reputatia tuturor romanilor din Italia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.