Cinci cercetatori romani au facut o expeditie in Groenlanda pentru a analiza speciile de microorganisme care traiesc in gheata si sol, dar si pentru a testa zona in care vor amplasa un telescop.

Echipa a fost formata din Teodor Gheorghe Negoita, Mihaela Scinteie Cotarlet si Paul Andrei Iordache, de la Institutul Roman de Cercetari Polare, si Petre Popescu, Petre Paraschiv de la Institutul Astronomic al Academiei Romane.

Ei au identificat primii anumite specii de microorganisme, cum este Bacillus Spergilus.

Cercetatorii de la Institutul Astronomic al Academiei Romane vor amplasa in Groenlanda, cel mai probabil in luna decembrie a acestui an, un telescop automatizat care sa functioneze in conditii polare.

Telescopul va fi amplasat in baza americana de la Kangerlussuaq, cind incepe noaptea polara. Partea optica pentru dispozitiv a fost importata din SUA, iar partea de montura urmeaza a fi realizata in Romania.
„Am facut o serie de teste stiintifice pentru a gasi un loc pentru amplasarea unui modul autonom pentru observatiile in zona polara, si anume numarul de nopti senine si transparenta atmosferei”, explica inginerul Petre Paraschiv.

Telescopul va fi facut sa reziste la temperaturi de minus 40 de grade Celsius si a costat aproximativ 85.000 de euro, fara manopera sau proiectare. Institutul Astronomic va intra in contact cu telescopul din Romania, prin Internet si satelit.

„Noi o sa-i dam comenzi, iar el filmeaza si stocheaza datele. Pe noi ne intereseaza, din punct de vedere optic, corpurile ceresti care sint si surse radio, adica acele stele care emit radiatii. Astfel vom calcula pozitionarea exacta a corpurilor, care sint puncte de reper pentru cei care merg in spatiu“, spune Petre Paraschiv.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.