Intrucat Adrian Nastase este acuzat de o infractiune comisa in perioada in care era prim ministru, Completul de 9 al ICCJ a decis restituirea la DNA a dosarului "Matusa Tamara", anunta NewsIn.

Magistratii Curtii Supreme au decis restituirea la DNA a dosarului "Matusa Tamara", retinand ca, "intrucat lui Adrian Nastase i se imputa o infractiune ce se pretinde a fi fost comisa in perioada in care era prim ministru si in exercitarea acestei functii acestuia ii sunt aplicabile dispozitiile legii privind raspunderea ministeriala care conditioneaza inceperea urmaririi penale, de existenta unui aviz din partea Camerei Deputatilor, Senatului sau Presedintelui Romaniei".

Avocatul lui Adrian Nastase, Viorel Ros, a sustinut azi in fata Completului de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca s-ar fi asteptat ca DNA sa-si retraga recursul promovat impotriva deciziei de restituire a dosarului "Matusa Tamara", ca urmare a ultimelor decizii ale CCR.

Curtea Constitutionala a stabilit ca procurorii au nevoie de avizul Parlamentului pentru a-i ancheta pe ministrii care sunt si parlamentari, cum este cazul lui Adrian Nastase, pentru care potrivit lui Ros, ar fi necesar avizul Camerei Deputatilor.

Avocatul lui Ioan Melinescu, fost sef al Oficiului National de Combaterea Spalarii Banilor trimis in judecata in acelasi dosar, Ion Cazacu, a citit in fata Completului de 9 judecatori o declaratie publica a sefului DNA, Daniel Morar, care ar fi spus ca este nevoie ca procurorii sa ancheteze fostii ministri.
In opinia lui Cazacu, Morar ar fi recunoscut astfel ca deciziile CCR trebuie puse imediat in aplicare.

Reprezentantul DNA a cerut admiterea recursului promovat si retrimiterea cauzei pentru judecata pe fond, motivand ca deciziile CCR se aplica doar pentru viitor.

Nastase a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie la 31 mai 2007, fiind acuzat de dare de mita lui Ioan Melinescu, pe care l-a promovat ca sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB). El a fost invinuit ca, in anul 2000, l-a numit pe Melinescu la conducerea Oficiului, printr-o hotarare de guvern, in schimbul blocarii unei lucrari avand ca obiect o tranzactie suspecta, de 400.000 de dolari in contul Danei Nastase.

Melinescu a fost si el acuzat de sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii. Scandalul mediatic "Matusa Tamara" a izbucnit la inceputul anului 2006, dupa publicarea declaratiilor de avere din 2005 ale demnitarilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.