Cabinetul Tariceanu impune norme cu impact social, pe care apoi le retrage sau nu, functie de reactia publica. Ultima isprava: tichetele cadou, despre care ministrul Vosganian spune acum ca se dau, nu se iau.

Guvernul a parafat, pe sest, in cursul acestui an, mai multe acte normative de interes public ce au fost descoperite numai la aparitia lor in Monitorul Oficial. Impozitarea cadourilor, infiintarea unei structuri politienesti, denumita Centrul National de Coordonare a Actiunilor de Ordine Publica, suprimarea tichetelor cadou - sunt cateva dintre masurile care, desi afecteaza populatia, nu au fost dezbatute public anterior adoptarii.

Comunicatorii Executivului nu au dat explicatii cu privire la promovarea acestor norme de interes pentru cetatenii Romaniei. Abia cand contribuabilii au aflat, dupa publicarea in Monitor, ca li s-a mai luat ceva, iar protestele au izbucnit, Guvernul a facut "o analiza" si a dat inapoi.

Este cazul tichetelor cadou, suprimate de Guvern, prin Ordonanta de Urgenta, pe motivul aplicarii unei politici salariale "stranse", corelata cu performantele economiei. OUG 37/2008, prin care Executivul a interzis institutiilor publice sa mai acorde angajatilor un bonus valoric ca o motivare suplimentara salariului, a fost adoptata, pe tacute, in 26 martie. Doua saptamani mai tarziu a aparut in Monitor, starnind criticile sindicatelor si partidelor. Conducerea PNL i-a solicitat ministrului Finantelor, Varujan Vosganian, sa elaboreze un raport privind impactul pe care il poate avea asupra Bugetului de Stat acordarea tichetelor cadou si sa aprobe eliberarea acestora in cazul in care acest impact nu afecteaza echilibrul bugetar. Sambata, la Craiova, ministrul a anuntat ca tichetele cadou pot fi acordate in continuare bugetarilor, in limita sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de stat sau de la bugetele locale, dar nu din sumele reprezentand impozit pe venit. "S-a lansat o adevarata dezbatere pe tema tichetelor cadou. PSD acuza ca prin acesta masura ne batem joc sau calcam in picioare interesul national. Eu cred ca interesul national este sa cream cat mai multe locuri de munca", a spus Vosganian, conform Mediafax.

Tichete pentru ortodocsi

Colegul sau de Cabinet, Teodor Melescanu a confirmat ieri ca "se pot da tichete daca sunt prevazute in bugetele institutiilor, in limitele in care erau prevazute, pentru ca acest lucru nu va afecta echilibrul bugetar". Melescanu a adaugat ca, in discutia avuta la nivelul conducerii PNL, miercuri, s-a mentionat si faptul ca o serie de administratii locale au acordat deja, cu ocazia Pastelui catolic, unui numar de cadre didactice asemenea tichete cadou. El a adaugat ca liberalilor nu li se pare deloc normal sa asiste la o discriminare fata de cei care sarbatoresc Pastele mai tarziu, cum este cazul ortodocsilor.

Decizii luate pe ascuns

Adoptarea pe sub masa a masurilor nepopulare, cum este cazul suprimarii tichetelor cadou, a devenit o practica la Palatul Victoria. De obicei, reglementarile de acest gen nu sunt anuntate nici la finalul sedintelor de Guvern, nici in comunicate de presa ale ministerelor. Executivul este una din institutiile cele mai lipsite de transparenta, iar legile in vigoare ii permit acest lucru. Sedintele de Guvern nu sunt niciodata publice, fiind imposibil de stiut care au fost temele dezbatute. Spre deosebire de procedura parlamentara, care permite accesarea imediata a documentelor parafate, continutul integral al actelor adoptate la Palatul Victoria nu poate fi cunoscut decat dupa publicarea in Monitorul Oficial.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.