Guvernul a decis, printr-o ordonantade urgenta, interzicerea tichetelor cadou acordate bugetarilor de Paste si de Craciun. Legea interzice acodarea tichetelor cadou in institutiile publice, indiferent daca sumele pentru plata tichetelor proveneau de la bugetul de stat, bugetul local sau din venituri proprii.

Guvernul a decis, printr-o ordonantade urgenta, interzicerea tichetelor cadou acordate bugetarilor de Paste si de Craciun. Legea interzice acodarea tichetelor cadou in institutiile publice, indiferent daca sumele pentru plata tichetelor proveneau de la bugetul de stat, bugetul local sau din venituri proprii.
Decizia a luat prin surprindere conducatorii institutiilor si sindicalistii, care se pare ca nu au stiut pana acum nimic despre vreo intentie a guvernului in acest sens. Avand in vedere ca pana la Paste mai sunt doar doua saptamani, unele institutii au distribuit deja tichetele cadou, insa in cele in care prima a fost lasata pe ultimele zile, salariatii nu vor mai primi nimic.

Legea a fost motivata prin "diminuarea cheltuielilor", in aceeasi zi in care, Vosganian anuntase un excedent bugetar care ar permite o noua rectificare bugetara si chiar majorarea pensiilor inainte de termen.

Aceasta lege pare sa fie doar primul pas dintr-o actiune mai ampla de anulare a mai multor sporuri primite de personalul din administratia publica. „In viziunea noastra, strategia fiscal-bugetara pe termen mediu ar trebui facuta pentru o mai buna administrare fiscala. O masura ar fi incorporarea in salarii a cit mai multor sporuri primite in sectorul public“, a declarat VarujanVosganian, Ministrul Finantelor, citat de Cotidianul.

Toate sindicatele din institutiile publice protesteaza fata de Ordonanta aprobata de Guvern si cer abrogarea ei imediata. Cei mai afectati sunt profesorii, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant amenintand inca din luna martie cu ample actiuni de protest daca Guvernul va suspenda acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa pentru salariatii din institutiile publice.

Federatia Educatiei Nationale acuza Executivul de lipsa de transparenta, motivand ca profesorii au aflat despre actul normativ abia dupa publicarea lui in Monitorul Oficial. Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie considera ca art. 24 al OG 37/2008 incalca principiul descentralizarii financiare si administrative. "In locul reglementarii unui sistem unitar de salarizare, se continua practica adoptarii unor acte normative care vizeaza suspendarea sau limitarea unor drepturi, masuri care accentueaza dezordinea si inechitatile din sistem", denunta si membrii Federatiei Nationale Sindicale din Asistenta Sociala si Protectia Copilului, prin intermediul Ziua.

Potrivit Evenimentul Zilei, in opinia Primului Ministru, masura este una corecta deoarece guvernul trebuie sa aplice o politica salariala „stransa“, corelata cu performantele economiei.

„Am facut o rectificare bugetara in sensul diminuarii cheltuielilor bugetare, am spus ca lumea sa nu creada ca in acest an, desi electoral, guvernul ar fi dispus sa faca pomeni electorale si iata ca nu facem acest lucru. Am spus ca vom merge pe o restrangere a cheltuielilor salariale si a drepturilor banesti“, a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Aceasta lege nu este justificata, in conditiile in care foarte multi edili au declarat ca au deja fonduri pentru acordarea primelor de Sarbatori. "Ii cer public premierului Tariceanu sa abroge aberanta ordonanta de urgenta, prin care primariilor li se interzice sa acorde tichete-cadou pentru cadrele didactice. Calific aceasta masura drept o insulta la adresa celor 5.500 de cadre didactice din Sectorul 1", a declarat Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, scrie Curentul.

„Guvernul a redus cheltuielile cu 1 miliard de euro in 2008 si probabil ca vrea sa le mai restranga un pic pentru a micsora deficitul bugetar. Ar fi corect, daca am strange toti cureaua, inclusiv ministrii si parlamentarii. Adica ministrilor si secretarilor de stat le cresc anul asta salariile cu 25%, iar amaratilor de profesori li se ia si ciocolata de Paste pe motiv de chestiuni macroeconomice”, declar pentru Gandul, Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.