„Persepolis“, ecranizarea celor patru volume de BD-uri de Marjane Satrapi, premiata la Cannes si nominalizata la Oscar, poate fi vazuta de joi in avanpremiera in Romania.
Unul dintre rarele lungmetraje de animatie care au ajuns in competitie pe Croazeta, unde s-a ales cu premiul acordat de juriu, „Persepolis“, este autobiografic.

Filmul, realizat de Marjane Satrapi si Vincent Paronnaud, care au lucrat cot la cot si la regie, si la scenariu, spune povestea maturizarii autoarei iraniene de BD-uri care incearca sa-si conserve echilibrul psihic pe fondul unei tari care experimenteaza aproape exclusiv turbulentele tipice totalitarismului, de la cenzura din ce in ce mai stricta pina la arestari si executii abuzive.

Rebela Marjane, copil unic, creste in Teheran si are parte de grija atenta a unei familii educate si descuiate la cap.

Toate bune si frumoase, zilele sahului au trecut, toti cred ca dictatura va fi inlocuita de un regim democratic.

Protagonista constata insa ca, dupa revolutia din 1979, viata o ia razna: rude ajung in inchisoare, incepe razboiul cu Irakul, care se lasa cu si mai multe executii. Valul e obligatoriu, insa nu o impiedica pe Marjane sa se bucure de ABBA si de Bee Gees. Insa, pentru siguranta ei, familia decide sa o trimita in „exil“, iar peripetiile abia incep.

Lungmetrajul e narat de Marjane Satrapi la persoana intii, insa vocea nu e a realizatoarei, ci a lui Gabrielle Lopes (in copilarie) si a Chiarei Mastroianni (adolescenta si maturitate).

Ironic, in film mama eroinei este interpretata de mama „pe bune“ a celei din urma actrite, Catherine Deneuve. Distributia ii include si pe Danielle Darrieux, Simon Abkarian si François Jerosme. Insa pentru ca Satrapi scrie in franceza, toata populatia Teheranului din film vorbeste limba Hexagonului.

Plasat la antipodul peliculelor animate clasice americane, debordind de entertainment, „Persepolis“ e in mare parte alb-negru (cu nuante de gri), insa apar si inspirate fragmente color. Dincolo de desenele aparent simple, scenariul face toata savoarea lungmetrajului, prin resursele de umor autozeflemitor pe care le exploateaza protagonista, care, de altfel, poarta si conversatii cu Marx sau cu Dumnezeu.

Filmul poate fi vizionat in avanpremiera joi, la Movieplex Cinema Plaza Romania din Capitala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.