Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca este extrem de important ca in documentul final al Consiliului Nord-Atlantic se face referire la Marea Neagra, recunoscandu-se importanta strategica a zonei, si la conflictele regionale, denumite si conflicte inghetate.

In opinia lui Basescu, este bine ca in document exista un capitol dedicat Marii Negre in care se mentioneaza progresele inregistrate de organismele regionale si se asigura sprijin pentru tarile din zona.
El a mai spus ca este important si ca in concluziile documentului se regasesc formulari referitoare la conflictele regionale, denumite si conflicte inghetate.

Basescu a mentionat ca in document se face referire la independenta si integritatea teritoriala a Republicii Moldova, a Georgiei, Azerbaidjanului si Armeniei, state in care exista conflicte regionale.

Presedintele a adaugat ca se face referire si la problema securitatii energetice, mentionandu-se ca statele membre se angajeaza sa procedeze la schimburi de informatii legate de eventualele acte de sabotaj ale infrastructurii de transport a energiei.

El a anuntat si ca Serbia, Bosnia si Hertegovina si Muntenegru au trecut, in urma reuniunii NATO de joi, de la parteneriat pentru pace la dialog intensificat.

Basescu a adaugat ca decizia a fost luata in absenta Serbiei, tara care va putea decide asupra momentului in care "va iesi din izolarea fata de NATO".

Presedintele a mai precizat faptul ca in deschiderea documentului se mentioneaza principiul indivizibilitatii securitatii de care beneficiaza statele membre NATO.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.