Presedintele PSD Mircea Geoana, fost ministru de externe, considera ca summit-ul NATO de la Bucuresti reprezinta un "esec rasunator" pentru Statele Unite si apropiatii lor, fiind pentru prima oara cand o dorinta exprimata in mod direct a fost infirmata de aliatii europeni.
Aprecierile liderului social-democrat vin in contextul in care Macedonia nu a fost invitata joi in NATO, iar Georgia si Ucraina n-au primit Planul de actiune pentru aderare, in conditiile in care presedintele american George W. Bush sustinea cu doar o zi in urma necesitatea luarii acestor decizii si asigura cele trei state de sprijinul Statelor Unite.

"Summit-ul este, din punct de vedere al intereselor americane si apropiatilor Americii, un esec rasunator. Niciodata vointa exprimata in mod public de SUA nu a fost ignorata. Practic a fost infirmata de catre aliatii europeni. Pentru presedintele Bush care a sperat ca summit-ul de la Bucuresti sa fie unul de mostenire istorica si strategica reprezinta un esec", a declarat Geoana. Liderul PSD a adaugat ca neprimirea de catre Ucraina si Georgia a Planului de actiune pentru aderare demonstreaza ca Rusia revine in forta si reuseste sa blocheze deciziile.

"Din punctul de vedere al consecintelor geo-politice, este o infrangere pentru administratia americana. E o infrangere si pentru tarile ca Romania, care s-au exprimat extrem de activ asupra problemei", a spus fostul ministru de externe.

Referindu-se la faptul ca Macedonia nu a primit invitatia de a se alatura NATO, Geoana a spus ca o consecinta a acestei decizii se poate resimti in Serbia unde la alegerile de luna viitoare ar putea castiga cei care doresc o colaborare mai stransa cu Rusia, crescand astfel influenta Moscovei in regiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.