Masura 322 pentru renovarea, dezvoltarea satelor si imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala, lansata la inceputul lunii martie, elimina din randul beneficiarilor locuitorii din satele care apartin de orase, adica circa 13% din populatia rurala
Prin aceasta masura se aloca 1,5 milioane de euro, din care 80% fonduri europene si 20% de la bugetul de stat. Acest lucru i-a nemultumit pe reprezentantii satesti din consiliile locale din peste 200 de orase care nu mai sunt eligibile pentru a obtine fonduri printr-o masura care, paradoxal, se adreseaza dezvoltarii rurale.

Presedintele Asociatiei Oraselor din Romania (AOR), Ionel Chirita, a explicat ca si consiliile locale s-au confruntat cu aceeasi problema in momentul accesarii fondurilor SAPARD. “Orasele nu au putut accesa fonduri prin programul SAPARD si acest lucru s-a resimtit, cu atat mai mult cu cat nu exista o diferenta mare intre sate si orase in ceea ce priveste problemele legate de dezvoltare”, a precizat Ionita. El a mai spus ca in sase ani au fost transformate in orase peste 60 de comune care nu indeplineau conditiile in acest sens. “Din acest punct de vedere se poate spune ca nu exista o diferenta ca si aspect intre aceste orase si sate. Si asta pentru ca unii primari si-au dorit fara temei sa transforme comunele in orase”, a completat presedintele AOR.

Peste 200 de sate raman fara fonduri pentru modernizare

Explicatia ministerului este una simpla, mai exact nu exista harti de delimitare cerute de Comisia Europeana (CE). „Una dintre cerintele solicitate de catre CE a fost delimitarea pe baza de harti a satelor apartinatoare oraselor, acestea nefiind unitati administrativ teritoriale. Lipsa hartilor a ridicat o serie de probleme in stabilirea demarcarii axei cu Programul Operational Regional sub incidenta caruia intra spatiul urban, fapt care a condus la excluderea acestor sate de la finantare”, ne-au declarat reprezentantii ministerului. Ei considera ca acest lucru ar fi creat mari probleme de demarcare intre fonduri, motiv pentru care au decis eliminarea lor din randul beneficiarilor. „In conditiile in care satele apartinatoare ar fi fost eligibile prin PNDR, consiliile locale ale oraselor ar fi intrat in categoria de beneficiari eligibila prin doua programe cu finantare europeana si cumulat cu lipsa hartilor de delimitare ar fi creat mari probleme de demarcare intre fonduri”, au precizat sursele citate. Potrivit presedintele Asociatiei Oraselor, Ionel Chirita, la nivel national exista 216 orase a caror populatie insumeaza 13% din populatia urbana care nu vor putea primi fonduri din aceasta cauza. Fiecare dintre aceste orase are la randul lui in administrare mai multe sate, acestea facand obiectul restrictiilor impuse de minister.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.