Inspectia judiciara a CSM arata ca nu se poate stabili, "fara dubiu, persoana care a multiplicat si transmis catre terti imaginile 'Scurtmetrajului spagii Muresan - Remes' ", se arata in raportul inspectorilor, dupa sesizarea din oficiu a CSM in legatura cu provenienta filmarilor difuzate de TVR, inforeaza NewsIn.

"Nu s-a putut stabili, fara dubiu, persoana care a multiplicat si transmis catre terti inregistrarea audio-video si care a incalcat confidentialitatea lucrarilor care au caracter secret, fiind certa doar posibilitatea de multiplicare a montajului audio-video, atat in cadrul Serviciului Tehnic, cat si in incinta sediului central al Directiei Nationale Anticoruptie", se precizeaza in raportul intocmit de cei patru inspectori judiciari desemnati de CSM sa faca verificarile in acest caz.

Potrivit raportului Inspectiei Judiciare imaginile difuzate de postul public televiziune pe 10 octombrie 2007 ar fi fost realizate de Serviciul Tehnic al DNA in perioada 7 octombrie, ora 19.00 - 8 octombrie, ora 11.00.

Inspectorii CSM mai sustin ca, la nivelul DNA, ar exista deficiente in activitatea de gestionare a interceptarilor. "La nivelul DNA nu exista norme care sa reglementeze in concret modul de inregistrare, copiere, multiplicare sau distrugere a inregistrarilor audio-video prin care sa fie concretizate dispozitiile cu caracter general ale Codului de procedura penala", sustin inspectorii CSM.

"Este exclusa posibilitatea ca materialul video prezentat instantelor de catre organele de urmarire penala sa fi dobandit caracter public in timpul desfasurarii procedurilor judiciare la Tribunalul Bucuresti si la Curtea de Apel Bucuresti", se mai arata in concluziile raportului.

Inspectorii judiciari sustin ca, pe parcursul desfasurarii perocedurilor, inregistrarea audio video nu s-ar fi aflat niciun moment in custodia judecatorilor sau a personalului instantelor judecatoresti. Aceeasi sursa sustine ca vizonarea inregistrarilor de catre judecatori s-ar fi facut numai in prezenta organelor de urmarire penala.

"La data de 11 octombrie 2007, orele 19:00, domnul Traian Basescu, presedintele Romaniei, a declarat public ca materialul primit de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost depus intr-un fiset fiind exclusa copierea si transmiterea acestuia catre TVR", mai mentioneaza concluziile raportului citat.

In raportul intocmit de Inspectia Judiciara si care urmeaza sa fie supus dezbaterii plenului Consiliului Superior al Magistraturii, inspectorii mai acuza faptul ca atunci cand procurorii au facut la instanta propunere de arestare preventiva pe numele lui Ioan Avram Muresan ar fi prezentat judecatorilor doar un montaj din interceptarile audio-video, lucru care ar incalca procedura penala inscriindu-se in afara legii.

Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a precizat pe 10 octombrie 2007, la Realitatea TV ca imaginile cu Muresan si Remes nu au plecat de la institutia pe care o conduce, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat daca ele sunt probele reale din cauza, insa a descris circuitul dosarului, cu probele sale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.