Arhitectul Romeo Belea, autorul proiectului initial al Teatrului National Bucuresti (TNB), a prezentat, marti, intr-o conferinta de presa, imaginea pe care o va avea cladirea peste trei ani, cand se vor termina lucrarile de modernizare.
Intr-un interviu acordat ZIUA, primarul Videanu declara ca, de la aprobarea studiului de fezabilitate pana la inceperea lucrarilor vor trece cel putin doi ani

Cel mai important edificiu de la Km "0" al orasului va deveni ceea ce merita o capitala europeana: un centru cultural multifunctional, precum Barbican Hall din Londra. Privitor la acest proiect, primarul general al Bucurestilor, Adriean Videanu, a declarat, intr-un interviu acordat ZIUA, ca Municipalitatea isi asuma modernizarea zonei Universitatii, inclusiv a Teatrului National.

Opt sali de spectacol

Noul TNB va gazdui opt sali de spectacole, fata de patru cate exista in prezent, cinci sali de repetitii, un amfiteatru in aer liber, deasupra TNB, trei sali dedicate Centrului National al Dansului Bucuresti (CNDB), dar si sali expozitionale, librarii, cafenele. "Va fi reproiectat nu ca un teatru, ci ca un centru cultural. Publicul trebuie atras prin orice mijloace sa vietuiasca acolo. (...) Vrem sa realizam un circuit integrat si polifunctional al publicului care vine cu bilet la salile de spectacol sau fara bilet. Spatiul va fi reorganizat", a precizat arh. Romeo Belea.

Transformarea cladirii va genera cresterea considerabila a numarului de locuri in salile de spectacol, de la 1.720 la peste 3.100 de locuri. Sala Studio, cu geometrie variabila, va readuce publicului de teatru 450 de locuri. Aproape 1.500 de locuri vor rezulta din amenajarea a doua noi sali in cladirea centrala si a unei sali in subsolul scenei mari, fiecare cu cate 250 de locuri, a unui teatru in aer liber de 330 locuri - situat pe acoperis - si a unei sali de 400 de locuri amplasata in spatele cladirii TNB.

In noua configuratie vor exista 4.500 mp de spatiu public multifunctional, fata de aproximativ 1.800 mp de holuri si foaiere cat sunt in prezent. Spatiile destinate publicului vor fi deschise 12 ore pe zi. "Este o prefacere profunda, care ne ofera posibilitatea de a ne sluji mai bine publicul - nu numai cel de spectacol, ci si pe cel care alege TNB ca destinatie pentru timpul liber", a declarat Ion Caramitru.

Expertiza tehnica, la structura si la foc

Arhitectul a realizat la cladirea din Piata Universitatii cateva tipuri de expertize, la structura si la foc: "In timp ce acestea se derulau, am facut si o foarte atenta analiza a stadiului in care se afla Teatrul National. Am constat ca foarte multe lucruri din interior pot fi remodelate, reasezate si reamplasate. E absolut necesara consolidarea corpului Salii Mari. In 1985, cand s-a supraetajat acest corp, la niste solicitari extraordinar de superioare (la solicitarea Partidului Comunist, n.r.), s-a facut ca o creatie temporara. Toata carcasa din afara se sprijina pe placa parcajului subteran. De asemenea, s-a marit capacitatea salii si au fost demolate opt diafragme de beton armat. Consolidarea acestui corp consta in reasezarea elementelor de structura cel putin la nivelul la care a fost conceput initial", a explicat Romeo Belea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.