Criticii de film din Romania sunt de parere ca ar trebui sa revenim cu picioarele pe pamant si sa nu visam la inca un Palme d’Or anul acesta, pentru ca nu exista nici o tara care sa fi castigat trofeul festivalului de la Cannes doi ani la rand.
Ei vad filmul lui Radu Muntean „Boogie“ ca avand cele mai mari sanse sa fie selectat in competitie, dar nu uita de „Nunta muta“, al lui Horatiu Malaele, „Weekend cu mama“ de Stere Gulea, „Legiunea Straina“ al lui Mircea Daneliuc si „Pescuit sportiv“, regizat de Adrian Sitaru.

Dupa ce Cristian Mungiu a facut sa se vorbeasca despre Romania cu „4 luni, 3 saptamani si 2 zile“, primul film autohton premiat cu Palme d’Or pentru lungmetraj, anul acesta, cineastii romani nu au nici o sansa sa castige un premiu in competitia oficiala. Preferatul criticilor este „Boogie“, al lui Radu Muntean, pe care regizorul l-a inscris deja la Cannes si asteapta raspunsul in trei saptamani. „La Berlin a fost selectionat in Forum, dar am preferat sa astept Cannes-ul“, ne-a declarat Muntean. Criticii Irina Margareta Nistor, Alex
Leo Serban, Magda Mihailescu si Mihai Chirilov cred ca aceasta productie ar putea reprezenta Romania la cel mai important festival de film din Europa. Un alt film pe care Margareta Nistor l-a nominalizat este lungmetrajul de debut al lui Horatiu Malaele, „Nunta muta“. „Are sanse mai mari «Boogie», «Nunta muta» e putin mai teatral“. Actorul si, mai nou, regizorul Horatiu Malaele spune ca are in plan sa-si inscrie primul sau lungmetraj in competitia de pe Croazeta. De asemenea, Margareta Nistor ne-a povestit ca la venirea lui Thierry Fremaux in Romania, la premiile Gopo, acesta a vizionat trailere ale mai multor pelicule, printre ele aflandu-se si filmul regizorului Stere Gulea, „Weekend cu mama“. Gulea ne-a spus ca, in ceea ce priveste inscrierea peliculei la festivalul de la Cannes, cel care decide este producatorul filmului, MediaPro Pictures. „Mi-e greu sa spun ce sanse are pentru ca sunt implicat si subiectiv“, a adaugat regizorul.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.