Statul roman pierde contracte de miliarde cu Irakul in favoarea Serbiei, iar oamenii de afaceri irakieni asteapta doua luni o viza de Romania, in vreme ce pentru SUA se obtine in trei zile, spune ambasadorul irakian la Bucuresti.

Companiile romanesti se tem fara motiv sa investeasca in Irak, in special in zona de nord, unde nu au loc atentate teroriste sau lupte interconfesionale, declara pentru Cotidianul ambasadorul Irakului la Bucuresti, Excelenta sa Adel Murad. „Firmele romanesti au o experienta uriasa in Irak, de aproape 50 de ani au construit drumuri, au lucrat in irigatii, in domeniul petrolier si acum ezita. Ce pot sa faca irakienii? Sa ii aduca cu forta pe romani in Irak?!“, spune ambasadorul. Diplomatul considera ca a venit momentul ca romanii sa culeaga roadele sprijinului acordat irakienilor la rasturnarea lui Saddam Hussein si dupa aceea, prin trimiterea de forte armate si prin participarea la reconstructie, dar nu se duc sa beneficieze de facilitatile oferite de guvernul irakian.
Publicitate

„Asta cu atit mai mult cu cit poporul irakian nu a avut nimic impotriva soldatilor romani veniti in Irak. Poate cu soldatii americani sa aiba unele probleme, dar romanii au fost intotdeauna bine primiti, datorita faptului ca ne-au ajutat si in trecut, chiar si sub dictatura lui Saddam Hussein“, spune dl Murad.

„Cind Talabani a devenit presedinte, am luat delegatia de oameni de afaceri romani din domeniul petrolului si am dus-o la seful statului irakian. El le-a promis ca vor beneficia de toate facilitatile de care au nevoie, dar pe urma oamenii de afaceri romani nu au mai dat nici un semn“, povesteste ambasadorul. Aceleasi facilitati le-a promis si ministrul irakian de externe, Hoshyar Zebari, cind a venit la Bucuresti, in 2007, tot fara urmari. „Companiile romanesti actioneaza ca pe vremea lui Ceausescu, asteapta ca statul sa le asigure contractele“, considera diplomatul. „De ce turcilor nu le-a fost frica sa investeasca 6 miliarde doar in nordul Irakului, iar romanii au investit doar 6-10 milioane? Sintem o tara bogata si in plina reconstructie“, completeaza ambasadorul.

Chiar si ministrii veniti in Romania pentru a obtine contracte s-au lovit de probleme: „In urma cu doua luni a venit in Romania ministrul irakian al Apararii, voia sa achizitioneze echipamente pentru armata in valoare de doua miliarde de dolari, dar nu s-a reusit sa se ajunga la o intelegere“, povesteste Excelenta sa Adel Murad. Ministrul s-a indreptat atunci catre Serbia, unde a reusit sa obtina contractele dorite. „Se pare ca Serbia are o piata mai deschisa si s-au gasit oferte. Ministrul Apararii mi-a spus ca nu va mai veni in Romania in aceste conditii“, relateaza diplomatul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.