Dosarul de terorist al sirianului a aruncat in aer 100 de milioane de euro
Omar Hayssam, cu sprijinul rudelor si al altor concitadini sirieni din Homs, a facut praf o avere de 100 de milioane de euro. Aceste manevre au avut loc sub ochii anchetatorilor, care i-au facut dosare sirianului pentru terorism si pentru inselaciune, deci proprirea bunurilor lui ar fi fost una perfect justificata.

La aproape trei ani la izbucnirea scandalui rapirii jurnalistilor in Irak, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv la 20 de ani de inchisoare pe omul de afaceri de origine siriana care a pus la cale toata tarasenia. Omar Hayssam a fost obligat sa plateasca daune de cinci milioane de euro catre cei trei jurnalisti. Numai ca, dintr-o data, marea sa avere nu mai este de gasit si, teoretic, executarea silita a acestuia pentru plata daunelor stabilite de instanta in favoarea celor trei jurnalisti este la fel de probabila ca si executarea pedepsei, in conditiile in care Omar s-a "refugiat" in patria de origine. Conform presedintelui Romaniei, doctorul Mohamad Yassin, un alt sirian, a fost "beneficiarul cinstit al transferurilor de avere facute de Omar Hayssam".

UN AN DE TOP. Omar Hayssam a intrat in Top 300 cu o avere estimata la aproape 100 de milioane de dolari. Sirianul isi dobandise aceasta pozitie in calitatea lui de asociat in cateva firme cu cifre de afaceri insemnate. Astfel, Omar Hayssam detinea 90% din City Center din Bucuresti, 98% din Bucovina Enterprises - producator de ape minerale - si o cota aproape la fel de insemnata la Rio Bucovina Distribution. Estimarea averii lui Hayssam tinea seama si de afacerile sale in domeniul industriei lemnului: Best Wood din Bacau si Best Wood Production aveau cifre de afaceri de ordinul milioanelor de dolari fiecare.

Hayssam se mai lauda cu grupul de firme Manhattan, care avea 5.000 de angajati si o cifra de afaceri de peste 90 de milioane dolari. La aceasta zestre, in dreptul lui Omar erau bifate si cateva proprietati imobiliare si masini de lux. Din prezentarea afaceristului din Topul 300 pe anul 2003 aveam sa aflam ca sirianul intentioneaza sa scrie o carte despre frauda in comertul international si in transportul maritim! De altfel, celebritatea afaceristului s-a transformat repede, trecand la categoria stiri cu dubiosi. In 2004, mai multe anchete vizau afacerile sirianului, acuzat de numeroase infractiuni economice grave.
BUCOVINA DIN CIMITIR. Incepand cu luna noiembrie a lui 2004, imediat dupa punerea lui Hayssam sub acuzatie pentru mai multe infractiuni economice, structura societatilor acestuia cunoaste modificari importante, care se concretizeaza in stergerea urmelor sirianului. Un exemplu este cel al "perlei coroanei" lui Omar, Rio Bucovina Distribution SRL: la 26 noiembrie, Hayssam si sotia sa, Adela, isi cedeaza partile sociale catre Georget Victorita Mohammad, sotia partenerului sau, Munaf Mohammad, ea ramanand asociat unic in societate. La 17 octombrie 2005 si Georget Munaf a iesit din firma, locul sau fiind luat de un alt sirian, Alrifaai Ibrahim. Un an mai tarziu, la Registrul Comertului este inregistrata o substantiala reducere a capitalului firmei, de la 6.643.000 RON la doar 5.102 RON. Pe 14 iulie 2005 s-a cerut reducerea capitalului firmei, la numai o zi dupa ce nava Al Mahmoud, la bordul careia s-ar fi aflat Omar Hayssam, a plecat din Portul Midia. O alta coincidenta este si faptul ca, in ziua in care Georget Munaf parasea firma, dosarul rapirii ziaristilor a fost finalizat, rechizitoriul fiind trimis de catre procurorii DIICOT instantei. Rio Bucovina, infiintata in 2006, l-a avut ca unic asociat pe Mohammad Alshaar pana la sfarsitul anului trecut, cand acesta s-a retras si a intrat Khatab Ahmad. Acesta din urma este nascut si el tot la Homs, in Siria, la fel ca Hayssam si fratii sai, localitate unde este inregistrata si Ogharit Trading. Aceasta este firma mamei lui Omar si apare in mai multe anchete ale autoritatilor romane, cum ar fi privatizarea IPRS Baneasa. Bucovina Enterprises SRL din Vatra Dornei a fost detinuta pana in septembrie 2005 de catre Adela Omar si Mohammad Munaf, cand sotia lui Hayssam i-a dat firma lui Qasem Abdul Ghani, care era asociat si la Bucovina Mineral Water. Ghani a plecat din Romania in iunie 2006 si nu a mai fost de gasit. Societatea a fost administrata mult timp de catre suceveanul Dumitru Sovea, dar in cursul lui 2007, pentru 3 luni (martie - iulie), acesta a fost inlocuit de sirianul Eyad Abdu Ghani, fratele lui Qasem, cel care preluase Bucovina Enterprises. Un amanunt interesant: Eyad Abdu Ghani si-a declarat la numire domiciliul la adresa ocupata de birourile firmei. Munaf are inca 8% din Bucovina Enterprises; adresa pe care el si-a dat-o, RIDGEWOOD NY 11385, este fix in mijlocul cimitirului Mt. Carmel din New York. O fi avut vreo premonitie?!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.