Procurorii Ministerului Public, un sistem aproape de colaps, au aflat din gura presedintelui Romaniei ca anul 2007 a fost unul cu o cadenta mare a actiunilor politice impotriva justitiei, in general, si a procurorilor, in special. Nici presa n-a scapat de acuzatii.
Discursul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, tinut ieri la sedinta de bilant al activitatii din anul trecut a procurorilor Ministerului Public, a fost unul acuzator la adresa clasei politice romanesti, dar si a mass-media. Clasa politica a fost catalogata ca "furioasa, pentru ca n-a mai putut controla procurorii si atunci si-a facut legi ca sa se protejeze impotriva procurorului". De la inaltimea functiei sale, seful statului a spus ca anul 2007 a fost un "an extrem de greu, deoarece n-a existat in nici o alta perioada o cadenta atat de mare a actiunilor politice impotriva justitiei, in general, si a procurorilor, in special". Basescu a exemplificat cu lupta dintre fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu si DNA, apoi cu "Ordonanta 95 care a blocat mai bine de patru luni chiar continuarea luptei impotriva coruptiei la nivel inalt".

DIN CICLUL "LEGI PENTRU HOTI". "In 2007 s-au emis legi care au facut inutil efortul a cativa ani facut de procurori in incercarea de a proba frauda bancara - si ma refer la Legea 69 din 2007 prin care toti cei care au contribuit la devalizarea unor banci precum Bancorex, Bankcoop, Banca Agricola, au rasuflat usurati pentru ca Parlamentul le-a facut marele dar prin dezincriminarea deturnarii creditelor obtinute si a nerespectarii regulilor bancare. Procurorii n-au avut de luptat numai cu infractorii, ci si cu clasa politica, care nu poate accepta scoaterea de sub control a procurorilor. Inca exista mentalitatea clasei politice ca un procuror trebuie controlat, iar proba spuselor mele sta in actele normative emise. Legea 69/2007 creeaza un drept discretionar de a se fura prin banci", a spus seful statului. Pe de alta parte, Traian Basescu a adus in discutie "refuzul politicienilor de a merge in fata judecatorului", refuz ascuns tot timpul sub declaratiile de "dorinta a de lamuri lucrurile", insotite insa "in realitate de declansarea celor mai sofisticate proceduri ca dosarele sa se intoarca la Parchet".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.