Emirul Qatarului, seicul Hamad bin Khalifa Al Thani, a avut astazi o intalnire cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, la finalul acesteia aratandu-se impresionat de cladirea Palatului Parlamentului.

"Este o cladire foarte frumoasa si impresionanta si are nevoie de cheltuieli mari in continuare pentru intretinere. Aceleasi probleme le avem si noi cu cladiri de acest gen ale noastre", a declarat oficialul din Qatar. Intrebat daca are un palat mai mare in statul sau, emirul a comentat ca, pana in prezent, conationalii sai nu au reusit sa construiasca "palate de o asemenea dimensiune". "Dar nu se stie in viitor", a glumit seicul.

Emirul s-a declarat bucuros sa viziteze Romania si a precizat ca a discutat cu Nicolae Vacaroiu despre consolidarea relatiilor dintre Qatar si Romania.

La randul sau, presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a declarat ca discutiile oficiale au vizat dezvoltarea relatiilor romano-qatareze, mai ales in conditiile in care Qatarul este unul dintre cei mai mari producatori de gaze din lume.

"Bineinteles ca ne-ar interesa si ne preocupa mult sa finalizam proiectul privind terminalul de gaze lichefiate de la Constanta, bineinteles cu gaze din Qatar", a precizat Vacaroiu, referindu-se in context si la interesul oamenilor de afaceri din statul arab pentru pentru a investi in Romania. "Este un stat mic dar foarte puternic din zona Golfului, este membru al Consiliului Economic al Golfului, o forta cu surse financiare disponibile deosebite", a adaugat Vacaroiu.

Emirul Qatarului, seicul Hamad bin Khalifa Al Thani, si-a inceput vizita in Romania miercuri, cand a avut o intrevedere cu presedintele Traian Basescu, prilej cu care cei doi oficiali au discutat despre construirea, in portul Constanta, a unui terminal pentru gazul lichefiat exportat de statul din Golf.

Cu prilejul discutiilor, a fost reafirmat interesul celor doua parti pentru demararea proiectului ce vizeaza construirea, in portul Constanta, unui terminal pentru gazul lichefiat exportat de statul Qatar, se arata in comunicat. Potrivit aceleiasi surse, seful statului "a prezentat dorinta partii romane de a avea o crestere substantiala a investitiilor qatareze pe piata romaneasca si, in acest sens, a dorit sa transmita, prin intermediul Altetei Sale, un mesaj de incurajare comunitatii de afaceri din Qatar". Partea qatareza a confirmat interesul pentru dezvoltarea unui plan de investitii care sa vizeze domeniile turismului, agriculturii si cel imobiliar.

Totodata, convorbirile oficiale au prilejuit si un amplu schimb de vederi asupra problemelor regionale si internationale de interes comun, cum ar fi procesul de pace israeliano – palestinian, situatia de securitate din Orientul Mijlociu si eforturile privind reconstructia Irakului.

Presedintia reaminteste ca pentru a imbunatati cooperarea economica si pentru a facilita viitoarele investitii qatareze in tara noastra, a fost actualizat cadrul juridic bilateral prin semnarea, de catre reprezentanti ai celor doua Guverne, a Protocolului aditional la Acordul de cooperare economica, tehnica si comerciala intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statului Qatar si, respectiv, a Protocolului aditional la Acordul privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statului Qatar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.