Nicholas Michael de Roumanie ar reprezenta o solutie exotica pentru situatia politica actuala. Interviul acordat de printul mostenitor Nicolae pentru Cotidianul si publicat in editia de weekend a inrosit forumul site-ului si a stirnit reactii printre istorici si comentatorii politici

La numai 23 de ani, nepotul regelui Mihai a vorbit de la Londra despre tineretea lui obisnuita, despre amintirea milionului de oameni adunati in 1992 sa-i ovationeze bunicul si despre cit e de pregatit sa ia friiele Romaniei. Cele doua pagini de interviu au atras citeva zeci de mii de vizualizari pe www.cotidianul.ro si s-au lasat cu aproape 400 de comentarii. Cotidianul a stat de vorba cu istorici si comentatori politici pentru a explica fascinatia pentru tinarul care nu o rupe prea bine in romana, daca monarhia mai are o sansa in Romania si care sint sansele printului Nicolae in fruntea tarii.

Prezenta unui lider puternic in imaginarul romanilor este explicatia gasita de Emil Hurezeanu pentru interesul stirnit de interviul acordat de printul Nicolae. „Asta vine din traditia voievodala si din cea monarhica puternica. Ideea acestui lider incontestabil aflat deasupra binelui si a raului, care este regele, a fost intarita in ultimii ani de disputele nesfirsite dintre cei puternici in stat, insa nici unul dintre ei suficient de puternic pentru a fi declarat invingatorul absolut“, spune Hurezeanu. Jurnalistul asociaza empatia cu printul si prin prisma virstei: „O poveste cu un tinar vlastar dintr-o familie monarhica e totdeauna interesanta: are ceva romantic, are ceva inaripat, liric si multi romani ar vrea sa vada un scenariu de soap opera transferat in realitatea politica inconjuratoare“. Subiectul de telenovela poate capata contur „la un moment dat“, este de parere Hurezeanu, insa nu vede un viitor apropiat pentru aceasta: „Interesele clasei politice sint departe de o succesiune monarhica la actuala republica“.

Imaginea salvatorului s-a reactivat in mintea romanilor o data cu aceasta poveste, crede istoricul Zoe Petre: „Romanii l-au vazut in norii democratiei autohtone ca pe un copil fermecator, care si semana cu bunicul sau in portretele din copilarie“. Fostul consilier prezidential crede ca monarhia a ramas „un reper, indiferent daca este considerata o solutie politica viabila sau nu“. Petre constata, la rindu-i, ca „monarhia nu este o tema care sa revina in preferintele electorale si in declaratiile politice“. Referitor la calitatile unui potential monarh, Zoe Petre insista pe „o pregatire mai degraba civica si morala si mai putin pe o specializare in business“.

Istoricii Daniel Barbu si Armand Gosu taie orice elan celor care-l vad pe Nicolae la tron. „Nu exista un tron. Nicolae nu este succesor. Lucrurile mi se par de o limpezime neindoielnica“, se pronunta Barbu. Gosu observa ca subiectele legate de monarhie stirnesc intotdeauna emotii in Bucuresti, insa fata de monarhie ca varianta de conducere este la fel de categoric: „Nu are absolut nici o sansa. Daca regele ar fi avut un baiat in famile, lucrurile poate ar fi stat altfel. Mariajul principesei Margareta cu Radu Duda micsoreaza si mai mult sansele ca opinia publica sa accepte o solutie monarhica in Romania“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.