Procurorii DNA au instituit sechestru pe averea lui Radu Mazare, primarul municipiului Constanta. Procedura a fost in curs de finalizare miercuri spre joi noapte, dupa ce pentru intreaga actiune au fost mobilizati toti politistii Sectiei a II-a din cadrul DNA, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.

Masura sechestrului a fost dispusa de procurori in dosarul in care primarul Radu Mazare este cercetat de procurori pentru abuz in serviciu in legatura cu retrocedari de terenuri. Valoarea estimativa a terenurilor pentru care a fost dispusa aceasta masura este de cateva milioane de euro.

Primarul municipiului Constanta anunta in septembrie 2007 ca va cere, prin avocatii sai, recuzarea procurorului DNA care il ancheteaza in dosarul privind vanzarea terenului de sub cazinoului din Mamaia si va depune plangere pentru cercetare abuziva pentru folosirea unui expert judiciar suspendat de Ministerul Justitiei. Primarul Constantei, Radu Mazare a mai declarat ca procurorul DNA care instrumenteaza dosarul s-a folosit de un raport de constatare intocmit de Catalin Cucoara, fost director adjunct la Oficiul de Cadastru in Constanta, expert tehnic judiciar, angajat la DNA ca specialist.

Edilul a spus ca procurorul l-ar fi folosit pe acest specialist care a calculat un prejudiciu de 100.000.000 de euro cu care ar fi subevaluat terenuri in momentul in care a fost retrocedat si, ulterior, s-a vandut terenul de sub cazinoul din statiunea Mamaia.

Primarul spune ca acuzarea sa pentru abuz in serviciu de catre procuror se bazeaza pe raportul semnat de acest specialist.

Procurorii DNA i-au adus la cunostinta in august 2007 primarului Constantei, Radu Mazare, ca este cercetat pentru abuz in serviciu si asociere in vederea comiterii de infractiuni si ca cercetarile in aceasta cauza au fost extinse cu privire la alte fapte legate de retrocedarea sau schimbul unor terenuri.

Primarul orasului Constanta, Radu Mazare, a fost audiat pe 8 august 2007, timp de o ora si jumatate, de procurorii anticoruptie, iar la iesirea din sediul DNA a declarat ca se considera nevinovat si ca acest dosar este unul comandat politic.

In dosar sunt vizate mai multe schimburi de terenuri, vanzarea unui teren din zona Cazinoului din Constanta si o licitatie organizata pentru achizitionarea de instalatii electrice destinate impodobirii orasului cu ocazia sarbatorilor de iarna. Dosarul a fost constituit dupa ce DNA s-a autosesizat in aprilie 2005.

La intrarea in sediul DNA, Radu Mazare a declarat ca este nevinovat si a sustinut ca are acoperire legala pentru toate activitatile desfasurate. El a sustinut ca acesta ar fi un dosar politic prin care s-ar urmari scoaterea sa din cursa pentru primarie la viitoare alegeri locale. In sprijinul acestor afirmatii, Mazare le-a aratat jurnalistilor mai multe articole din presa locala si centrala, sustinand ca, in urma cu o saptamana, cand presedintele Traian Basescu a fost la Constanta pentru a boteza o nava, ar fi vazut si niste sondaje de opinie din reiesea ca el ar putea castiga un nou mandat la Primaria Constantei cu un procent de peste 60%, urmatorul contracandidat avand mult sub 10%.

Radu Mazare a mai sustinut ca Basescu ar fi spus atunci: "Pe asta ori il fac, ori o dau la pace cu el". "Eu nu vreau s-o mai dau la pace cu Basescu dupa ce m-a hartuit atata in ultimii doi ani si jumatate, acesta fiind un dosar facut la comanda politica", a mai declarat Mazare.

Primarul Constantei este cercetat de DNA in mai multe dosare. In 29 martie anul acesta, el a scapat de un alt dosar in care procurorii anticoruptie au dat solutia de neincepere a urmaririi penale. Dosarul viza activitatea din ultimii cinci ani de la Primaria Municipiului Constanta si se afla in faza cercetarilor preliminare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.