Rusia a dat semne de schimbare in cazul Kosovo prin succesorul lui Putin
Viitorul presedinte rus, Dmitri Medvedev, a inceput deja munca pe plan extern cu o vizita-fulger in Belgrad si Budapesta. Obiectivul declarat al vizitei lui Medvedev a fost proiectul South Stream, concurentul Nabucco, dar Kosovo a ramas subiectul fierbinte. Alegerile prezidentiale din Rusia sunt programate pentru duminica, dar Medvedev nu are practic contracandidati. Acesta ocoleste deocamdata Romania, fiind asteptat sa-l insoteasca pe Putin la summitul NATO de la Bucuresti din aprilie. Pozitia Romaniei de nerecunoastere a independentei Kosovo, similara cu cea a Rusiei, nu a schimbat cu nimic atitudinea Moscovei fata de Bucuresti, in timp ce SUA se asteapta la o schimbare din partea presedintelui Traian Basescu. In pragul izolarii, o solutie luata in calcul este realizarea unei aliante regionale intre Bucuresti, Sofia si Belgrad, cele trei state urmand sa-si dea mana in UE. Ministrul de externe Adrian Cioroianu si-a inceput turneul in Balcani, punctul terminal fiind Sofia.

Cioroianu s-a declarat convins, ieri, dupa întrevederea cu omologul sau croat Gordan Jandrokovic ca, dupa mijlocul lunii aprilie, acesta se va afla in postura de sef al
diplomatiei unei tari invitate sa adere la NATO. Traducerea oficiala asigurata la declaratiile de presa ale celor doi oficiali a stârnit nemultumirea presei si câteva observatii din partea ministrului Cioroianu, care initial i-a recomandat traducatoarei sa fie calma. Ulterior, dupa ce a rostit o fraza mai lunga, a spus el însusi, zâmbind: „Fraza asta a fost mai lunga“, transmite Mediafax. Potrivit agendei, Cioroianu ar urma sa mearga astazi in Macedonia si Muntenegru, pentru ca in urmatoarele doua zile sa participe la Sofia, la reuniunea ministrilor de externe ai Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud Est. Se asteapta ca reprezentantii Serbiei si Kosovo sa asiste împreuna la aceasta reuniune, pentru prima oara de la proclamarea independentei fostei provincii sârbe. Cioroianu nu merge insa in Albania, desi aceasta tara, la fel ca Macedonia si Croatia, ar urma sa fie invitata sa adere la NATO la Bucuresti.

Medvedev a schimbat macazul

Succesorul lui Putin si-a afirmat in Belgrad sprijinul pentru „unitatea Serbiei“, dar nu a mai vorbit de suveranitate si integritate teritoriala. „Pornim de la punctul de vedere ca Serbia este un singur stat, a carui jurisdictie se intinde pe intreg teritoriul si vom ramane credinciosi acestui principiu in viitor“, a afirmat Medvedev la intalnirea cu premierul sarb Vojislav Kostunita. Oficialii sarbi au urmarit cu atentie declaratiile sale, cautand indicii privind politica externa pe care o va aplica dupa plecarea lui Putin de la Kremlin, in mai. Discursul sau a parut usor nuantat comparativ cu cel al lui Vladimir Putin in raport cu Kosovo. Totodata, reprezentantul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, si-a retractat practic amenintarile la adresa UE si NATO cu folosirea fortei armate, lansate vinerea trecuta. „Nu avem intentia de a interveni militar într-o zona de conflict în afara frontierelor noastre“, a spus Rogozin. „De aceea, pozitia Rusiei este aceea de a utiliza autoritatea politica si morala, autoritate absoluta de care dispune în Balcani, inclusa fiind si Serbia, pentru apararea adevarului nostru“, adica a pozitiei Rusiei privind Kosovo, a explicat Rogozin. Toate aceste schimbari din declaratiile oficialilor rusi indica faptul ca s-a ajuns la o intelegere in spatele usilor inchise intre SUA si UE, pe de o parte, si rusi, de cealalta parte. Evolutiile internationale vor indica pretul compromisului. In tonul schimbarilor, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat ieri ca este dispus „sa utilizeze la maximum“ Parteneriatul pentru pace cu Serbia (primul pas spre aderare-n.r.). El a subliniat ca toate relatiile dintre NATO si Balcani se vor afla în centrul discutiilor din cadrul summitului Aliantei Nord-Atlantice de la începutul lui aprilie de la Bucuresti.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.