Criticat dur de premier si de colegii de partid pentru ideea de a impozita cadourile, Pacuraru arunca pisica in curtea ministrului Vosganian
Ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru, ar putea fi sanctionat de conducerea Partidului National Liberal, reunita luni in Biroul Politic Central (BPC), au declarat surse din PNL, citate de Ziua. Membrii BPC au avut, luni, o dezbatere aprinsa legata de faptul ca ministrul Pacuraru a introdus intr-o ordonanta de urgenta privind largirea bazei de impozitare anumite prevederi referitoare la taxe noi pe care ulterior a fost nevoit sa le anuleze printr-un alt act normativ similar, informeaza Rompres.

Premierul Tariceanu l-a pus ieri la zid pe ministrul Muncii, Paul Pacuraru, dupa ce acesta a elaborat un ordin privind impozitarea cadourilor. „I-am atras atentia domnului Pacuraru ca a procedat gresit, i-am cerut in mod explicit sa anuleze ordinul pe care l-a dat si care nu aduce nimic in plus fata de legislatia existenta“, a spus Tariceanu la finalul sedintei BPC al PNL.

Potrivit unor surse din partid, Cotidianul precizeaza ca in cadrul intilnirii, premierul a rabufnit contra lui Pacuraru. „Cine te-a pus sa interpretezi? Oricum nu stringi bani la buget din asa ceva“, a tunat Tariceanu, care, potrivit NewsIn, a avut ceva de impartit si cu ministrii Adomnitei, David si cu secretarul de stat de la Administratie, Victor Paul Dobre. Paul Pacuraru fusese criticat dur in weekend si de colegii sai de cabinet, Ludovic Orban si Varujan Vosganian. A scapat insa nesanctionat ieri de partid, insa nu aceeasi soarta ar putea-o avea si functionarii din minister care au intocmit ordinul, Tariceanu cerind public acest lucru.

In plus, Gardianul adauga ca premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut ministrului Muncii, Paul Pacuraru, sa anuleze ordinul privind impozitarea veniturilor si cadourilor si sa penalizeze “functionarimea” din minister pentru a nu mai face astfel de “prostii”. “I-am atras atentia domnului Pacuraru ca a procedat gresit, i-am cerut în mod explicit sa anuleze ordinul pe care l-a dat si care nu aduce nimic în plus fata de legislatia existenta. Pacuraru a facut o greseala si în ceea ce înseamna comunicare, pentru ca s-a lasat impresia ca se introduc taxe si impozite noi. I-am cerut si sa-i penalizeze pe cei care fac astfel de prostii”, a anuntat Tariceanu, citat de NewsIn. Întrebat însa daca Pacuraru a primit vreo sanctiune, Tariceanu a comentat ca în PNL nu se procedeaza în felul acesta. La rândul sau, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca ordinele se dau în baza unor legislatii anterioare, “dar am convenit cu primul-ministru ca anumite acte cu efect asupra bugetului sa fie în prealabil avizate si de Ministerul Economiei si Finantelor si sa fie hotar&
acirc;ri ale Guvernului. Odata cu anularea ordinului, Pacuraru va scuti de la plata contributiilor unele sume din rândul veniturilor în bani, respectiv cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 Iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase. Totodata, vor fi scutite de impozit cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 Martie sau cu orice alta ocazie, precum si sumele primite în baza unor conventii civile de prestari de servicii sau contracte de colaborare.
Pacuraru a explicat ieri, printre tipetele colegilor sai, ca "specialistii din minister" care au redactat ordinul privind impozitarea cadourilor doar au transpus prevederile Codului Fiscal in ceea ce priveste "venitul salarial brut realizat", dar ca este dreptul premierului sa-l mustre pentru acest ordin. "S-a creat o confuzie, si atunci ramane Codul Fiscal in vigoare. Ma tem ca acest Cod Fiscal va fi mai greu de suportat de angajator decat prevederile din ordin", a declarat Pacuraru dupa sedinta conducerii PNL. Dupa ce a tinut o dizertatie despre dimensiunile politice si cele imagistice ale acestui subiect, Romania Libera precizeaza ca ministrul le-a promis membrilor BPC ca va deschide o ancheta, iar functionarul care a gresit va plati. Criticand greseala facuta prin emiterea si comunicarea ordinului, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca el i-a cerut ministrului Muncii, Paul Pacuraru, sa anuleze actul normativ si sa-i "penalizeze" pe functionarii care au redactat "asemenea prostii".

"Cert este ca ei sunt niste tehnicieni care nu fac politica si au citit. Ce scria in Codul Fiscal au trecut in ordin. Pentru ca este si o dimensiune politica in acest subiect si una imagistica inseamna ca sunt vinovati", a comentat ministrul. Pacuraru a adaugat ca functionarii din minister "nu fac campanii de imagine", ei transpunand in documentul criticat sintagma "venit salarial brut realizat".
Pacuraru a trimis la ANAF ordinul prin care explica pentru ce venituri se platesc contributii sociale, pentru a verifica daca actul este in contradictie cu Codul Fiscal si considera ca functionarii de la Casa de Pensii nu sunt vinovati, pentru ca ei "doar si-au facut treaba".

Ministrul a subliniat ca, dupa retragerea ordinului, va ramane in vigoare un Cod Fiscal care ar putea fi mai greu de suportat de angajatori decat prevederile din ordin. Din categoria veniturilor in natura, singurele sume ce vor mai fi impozitate vor fi plata in natura a unei parti din salariu, sub forma unor facilitati acordate de angajator, conform Codului Muncii, Informeaza Ziua.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.